Hur man vet om ett IMEI är rent

Ett internationellt mobilutrustningsidentitetsnummer är en av huvudidentifikationskoderna för enskilda mobiltelefoner. Många mobiltelefonnätverk kommer att kontrollera telefonens IMEI innan de får ansluta till nätverket. nätverket kan sedan blockera kommunikation med svartlistade telefoner, vilket gör det värdelöst. Observera att IMEI skiljer sig från antingen telefonens telefonnummer eller ett identifikationsnummer för ett SIM-kort, varav inget nödvändigtvis är permanent kopplat till handenheten på samma sätt som ett IMEI.

Fynd

Du kan använda en av tre huvudmetoder för att hitta en handenhets IMEI-nummer. Den ena är via inställningsmenyn på själva telefonen: de exakta instruktionerna för att komma åt IMEI på detta sätt beror på telefonen. En sekund är att ta bort batteriet från telefonen (vilket inte är möjligt på alla modeller) och leta efter en etikett med detaljerna. Ett tredje alternativ, som vanligtvis bara fungerar med icke-smartphones med ett fysiskt tangentbord, är att skriva in "* # 06 #" (minus citattecken) och telefonen visar IMEI-numret.

Kontroll

När du har ett IMEI-nummer för en telefon är det officiella sättet att kontrollera att kontakta den operatör som telefonen för närvarande är registrerad och be den att kontrollera. Det kan hända att vissa operatörer inte gör det om du inte är en nuvarande kund. Från och med september 2013 kan du kolla på T-Mobils webbplats (se Resurser) oavsett vilket nätverk du använder eller till vilket nätverk telefonen är registrerad. Du kan också använda oberoende webbplatser som Swappa, IMEI Info eller IUnlocker (se Resurser). I USA åtminstone använder alla nätverk samma databas, så att använda någon kontrolltjänst bör berätta om en telefon är blockerad. Du behöver inte betala någon för att kontrollera ett IMEI-nummer.

Handling

Om ett IMEI är svartlistat har telefonen rapporterats vara stulen. Om du kontrollerar statusen för ett potentiellt köp och det visas på den svarta listan, köp inte det eftersom det är mycket osannolikt att du kan använda det. Om du redan äger telefonen kan du försöka kontakta säljaren och be honom att lösa problemet eller återbetala ditt köp. Normalt är det bara den som ägde telefonen då IMEI blockerades som kan få blocket upphävt.

Alternativ

Telefoner som är registrerade i Sprint och Verizon, liksom några mindre nätverk, använder ett alternativt identifieringsnummer. Detta är ett MEID-nummer (mobile equipment identifier). Den kan bestå av en blandning av bokstäver och siffror (MEID HEX) eller endast en sträng med siffror (MEID DEC). Systemets allmänna principer och kontroll fungerar på samma sätt som IMEI.