Skillnaderna mellan Ethernet, Token Ring, FIDDI & Wireless

Enligt den senaste folkräkningsrapporten har 70 procent av hushållen i USA minst en dator ansluten till Internet, som används för kommunikation, att hitta nyheter och information och andra uppgifter som online-shopping. Nätverken som ansluter en dator till en annan har varierat genom åren. Även om Ethernet och trådlösa nätverk är de vanligaste idag, så var det inte alltid fallet. Vid en tid var Token Ring den vanligaste. Varje nätverksteknik har sina egna funktioner och begränsningar, inklusive datahastighet och räckvidd, vilket gör den användbar i vissa situationer, men meningslös i andra.

Ethernet

Ethernet är den vanligaste nätverkstekniken som används i lokala nätverk och kan enkelt identifieras av RJ-45-kontakterna på var och en av deras kablar, som liknar extra breda telefonjack. Ethernet-kablar, som vanligtvis är blåa, gula eller röda, är lite smalare än ett sugrör och har en maximal räckvidd på 328 fot. Ethernet kan bära upp till 10 megabit per sekund (Mbps), vilket är 10 miljoner bitar av information varje sekund. Snabb Ethernet kan bära upp till 100 Mbps och gigabit Ethernet kan bära upp till 1000 Mbps. Data skickas i paket, med varje paket som innehåller information för att bestämma var data ska skickas och en kontrollsumma som säkerställer att ingen av data i paketet har förvrängts eller förlorats under överföring. En av anledningarna till att Ethernet är så populärt är att det stöder Transmission Control Protocol och Internet Protocol som används av Internet, en uppsättning protokoll som bekant kallas TCP / IP.

Token Ring

Token ring, som utvecklats av IBM, var en gång en populär teknik som användes i LAN innan de flesta organisationer flyttade till Ethernet. Idag kan det vara svårt att hitta. Som namnet antyder är datorer ordnade i en ring och enkel token överförs kontinuerligt från dator till dator. När en dator vill skicka data till en annan dator väntar den på att token ska komma runt och bifogar sedan dess data till den. Token skickas sedan till nästa dator i ringen tills den når mottagardatorn. Mottagaren bifogar två bitar av data till token för att informera avsändaren om att data mottogs. Andra datorer kan inte skicka data förrän ringen är ledig igen. Det här låter kanske långsamt men var faktiskt blixtsnabbt för sin tid - upp till 16 Mbps.

FDDI

Fiberdistribuerat datagränssnitt är en uppsättning standarder för överföring av data via fiberoptisk kabel över ett intervall på upp till 124 miles. FDDI används vanligtvis som en ryggrad i ett WAN-nätverk (WAN), som det som förbinder två olika byggnader i samma stad. FDDI liknar gammaldags Token Ring, men den använder två tokenringar: en primärring och en sekundärring, som alla kan bära 100 Mbps. Om den primära ringen fungerar korrekt kan reservringen också användas, vilket fördubblar kapaciteten till 200 Mbps. En dubbel ring har dock ett maximalt avstånd på endast 62 miles. För större avstånd än så kan bara en ring användas åt gången.

Trådlös

Trots att trådlöst kan hänvisa till många tekniker, är nätverk den vanligaste tekniken som används i hemmet och på kontoret 802.11 trådlöst lokalt nätverk (WLAN), även kallat Wi-Fi. Tillgång till ett WLAN styrs av en trådlös åtkomstpunkt, som oftast är en trådlös router. Varje dator eller trådlös enhet - som en iPhone, bärbar dator eller smart-TV - måste begära åtkomst från åtkomstpunkten och ange lämpligt lösenord om så begärs innan det går med i det trådlösa nätverket. För närvarande är den snabbaste trådlösa 802.11n-tekniken, som kan sända upp till 300 Mbps. Kommande 802.11ac-teknik kan överföra upp till 433 Mbps. Även om räckvidden påverkas av hinder och till och med atmosfäriska förhållanden, är räckvidden vanligtvis upp till 230 fot inomhus och 800 fot utomhus.