Betydelsen av RAM för datorhastighet

Random Access Memory-modulerna i en dator lagrar tillfälliga data för Central Processing Unit. Data som inte kan lagras i RAM-minnet måste nås från hårddisken, vilket saktar ner maskinen. Mer RAM innebär att fler program och större filer kan användas samtidigt utan att det påverkar prestandan.

Hur RAM fungerar

Dator-RAM används för att lagra information som systemet behöver snabbt. Detta inkluderar öppna filer och data relaterade till öppna program. Att köra flera program samtidigt, köra ett eller två komplexa program eller öppna en serie stora filer (t.ex. foton eller videor) kan snabbt fylla i det tillgängliga utrymmet. När RAM-minnet är förbrukat måste hårddisken användas som ersättning. Eftersom data inte kan laddas från hårddisken så snabbt tar det längre tid att slutföra uppgifter som att öppna program och filer.

Hur RAM påverkar prestanda

RAM ändrar inte processorns hastighet. Att lägga till mer RAM kommer inte heller nödvändigtvis att påskynda din dator. Din dator kommer dock att sakta ner när RAM-minnet är fullt. Därför är det viktigt att ha så mycket RAM-minne som möjligt för att upprätthålla ett systems prestanda. Att arbeta med större filer, arbeta med komplex programvara (som videoredigerare och spel) och köra många program samtidigt kräver mer RAM än genomsnittliga dagliga uppgifter. Att surfa på nätet, arbeta med mindre dokument och kontrollera e-post kräver endast en liten mängd minne.

Andra faktorer som påverkar prestanda

Det är viktigt att veta hur de andra delarna av ett datorsystem påverkar hastigheten det körs med. Processorn är den viktigaste komponenten när det gäller total hastighet. Den hanterar alla beräkningar som krävs av systemet, så en snabbare CPU går igenom dessa beräkningar snabbare. Grafikkortet eller grafikkortet ombord spelar också en viktig roll, särskilt med grafiskt intensiva uppgifter som videoredigering eller spel. Grafikkort har sin egen processor och minne, vilket tar bort en del av systemets CPU och RAM och förbättrar den totala prestandan.

Uppgradera RAM-moduler

Uppgradering av RAM i en stationär dator är en relativt enkel process. Befintliga RAM-moduler kan bytas ut, eller så kan du lägga till ytterligare. Modulplatserna är vanligtvis belägna nära CPU-uttaget. Se moderkortshandboken eller tillverkarens webbplats för information om kompatibla RAM-moduler som fungerar med ditt system. När nya moduler har köpt in kan de slitsas på plats genom att applicera hårt, jämnt tryck tills plasthållarna snäpper på plats. Systemet måste stängas av och kopplas bort från en strömkälla innan RAM monteras eller byts ut. Det är svårare att installera RAM i en bärbar dator på grund av de mindre utrymmena, men vissa tillverkare tillåter åtkomst till modulplatserna.