Hur får jag säljare förbjudna från eBay

Något så allvarligt som att få en säljare tillfälligt avstängd eller till och med förbjuden från eBay är möjlig, även om det kanske inte är så enkelt du hoppas. EBays personal kommer inte att avbryta en säljare på grund av enkla missförstånd, underlåtenhet att svara på dina e-postmeddelanden eller mindre personliga tvister mellan dig och en säljare. Det enda sättet som en köpare verkligen kan bidra till att förbjuda en säljare på eBay är att informera eBays personal om brott mot eBays policy.

Transaktion

Om du har köpt något från en säljare och inte fått det, fått fel artikel eller fått ett objekt som är drastiskt annorlunda än det som visas i säljarens beskrivning, kan du bestrida transaktionen i eBays Resolution Center (se Resurser). Säljaren har sedan tre dagar på sig att svara och rätta till saken. Om han inte gör det kan du eskalera tvisten till eBays kundtjänstteam, som sedan granskar ärendet. Om eBay upptäcker att säljaren har haft tidigare fel på säljare kan eBay avbryta säljaren.

Lista

Du kan också rapportera en säljare även om du inte har initierat en transaktion med henne. Om du till exempel ser att en säljare erbjuder en produkt som eBay förbjuder, kan du klicka på länken "Rapportera objekt" på ett objekts listningssida. Andra listningsöverträdelser inkluderar erbjudanden från säljaren för att slutföra en transaktion från eBay-plattformen och listor som innehåller svordomar eller annat vulgärt språk. När du har rapporterat artikeln kommer eBays personal att granska ärendet och vidta de åtgärder som de anser nödvändiga, vilket i slutändan kan leda till ett förbud.

Köpare

En annan möjlighet är att en säljare beter sig på ett sätt som bryter mot eBays community-regler, även om han eller hon inte säljer aktivt för tillfället. Om en säljare - eller någon eBay-medlem, för den delen - på något sätt publicerar en annan medlems personliga kontaktinformation, skräppostar eBay-medlemmar, skickar hotfulla e-postmeddelanden till andra medlemmar eller använder svordomar och vulgärt språk var som helst på eBay-webbplatsen kan rapportera medlemmen. Gör detta genom att logga in på eBay, klicka på "Kontakta oss", sedan på fliken "Kontakta eBay" och sedan "Rapportera en medlem" i avsnittet "Konto". Om eBay finner att säljaren har brutit mot policyn flera gånger kommer de att stänga av säljarens konto.

Tillflykt

Observera att säljare har viss makt för att undvika att deras konton stängs av eller till och med återställa sina avstängda konton, även om de hade fel under en tidsperiod. Till exempel kan en säljare överklaga sitt upphävande till eBays kundtjänst, och eBays personal kan återställa kontot. Så även om en säljare förbjuds ett tag kanske förbudet inte är permanent. Allt beror på att säljaren rättar till eventuella fel och samarbetar med eBay. Åtminstone kan du dock filtrera bort alla säljares erbjudanden i dina eBay-sökresultat. Gör detta genom att klicka på länken "Avancerat" bredvid sökfältet och sedan i avsnittet "Säljare" väljer "Uteslut" och anger säljarens användarnamn.