Nackdelarna med att dela bilder online

Medan publicering av foton på webbplatser på sociala medier och andra webbplatser för fotodelning har blivit vanligt för många människor, finns det vissa risker förknippade med det som kan komma tillbaka för att bita dig. Till exempel kan ett enkelt foto avslöja känslig information som potentiella tjuvar kan använda för att hitta dig eller någon av dina värdefulla tillhörigheter. Det finns vissa åtgärder du kan genomföra för att säkerställa att du bättre skyddar dig från att bli utsatt för offer.

Geotaggning

Dagens smartphones levereras med GPS-teknik. När du laddar upp ett foto till Facebook på din smartphone kommer det att avslöja var du skickar det från via geotaggning. Så om du skickar en bild från butiken eller från stranden, kommer dina Facebook-vänner - och kanske någon på Facebook, beroende på dina inställningar - att veta att du inte är hemma. Detta kan vara en öppen inbjudan för inbrottstjuvar att bryta sig in i ditt hem när du inte är där.

Personlig information

Bortsett från de risker som är förknippade med geotaggning från smartphones, finns det också mer allmänna risker förknippade med att lägga upp foton som du kanske inte inser. Om du till exempel tar en bild framför ditt hem kan du avslöja din adress. Varje foto kan avslöja en skollogotyp och därmed eventuellt låta alla lurare veta var dina barn går i skolan. Sådana bilder kan avslöja personlig information, som kan vara skadlig om den hamnar i fel händer.

Fotostöld

Att stjäla onlinefoton är något som är enkelt att göra med ett enkelt högerklick på datormusen, och det kan hända från vilken sida du har laddat upp foton. Även om du använder en webbplats där du kan välja att inaktivera nedladdningar är det fortfarande möjligt för en tittare att ta en skärmdump. Det är därför det alltid är en bra idé, särskilt om du är fotograf eller konstnär, att stämpla alla bilder du lägger upp med ett vattenstämpel i ett område där det inte enkelt kan redigeras.

Säkra fotopostningstips

Trots de många nackdelar och risker som är förknippade med att publicera foton online finns det sätt att bättre skydda dig själv. När du till exempel använder sociala mediasidor, se till att du justerar dina inställningar så att geografisk taggning är avstängd och så att din profil inte är offentlig. Det senare säkerställer att endast dina vänner kommer att kunna se vad du lägger upp. Gå igenom din vänlista och ta bort alla som du inte känner till.