Vad orsakar horisontella linjer på en LCD-panel?

LCD-skärmar på bärbara datorer, bildskärmar och TV-apparater består av två tunna lager av glas som innehåller flytande kristallmaterial mellan dem. När glaset skadas, skräp infiltrerar kristallskiktet eller ett annat problem uppstår med displayfunktionen, detta får vertikala färglinjer att visas när monitorn är helt upplyst. Dessa linjer är antingen permanenta på grund av internt fel eller tillfälliga på grund av felaktiga skärmanslutningar.

Vad linjen indikerar

Diagonala, taggiga och både horisontella och vertikala linjer indikerar typiskt skador på panelen. En enda uppsättning horisontella linjer kan indikera skada, grafiksystemfel eller lösa interna videokablar. Trasiga signaler från kablar eller grafikhårdvara skapar föroreningar i att återge en bild på en LCD-skärm, förhållanden som ofta manifesteras i form av vertikala eller horisontella färglinjer.

Lösa anslutningar

Om linjerna är sällsynta eller inte syns permanent är en lös videokabel ofta problemet. När enheter bärs, tappas och stöts blir kablar lösa även i bärbara datorer. Bärbara datorer är byggda med hölje för att absorbera och sprida små stötar, men även vissa stötar kan leda till att kablar lossnar. Även tv-apparater och bildskärmar, även om de ofta är stillastående, kan fortfarande ha lösa kablar om de inte sitter ordentligt.

Skräp

Om du någonsin har öppnat din bärbara dator för att rengöra under tangentbordet kan du se många saker som matpartiklar, hår eller till och med damm. På baksidan av skärmar och tv-apparater innehåller de också en serie hål eller slitsar som damm kan krypa in i det inre arbetet och orsaka problem. Att regelbundet rensa bort en bärbar datorns tangentbord och damma av baksidan av en bildskärm eller TV kan förlänga dess livslängd avsevärt. Detta är en förebyggande åtgärd och fungerar sällan för att ta bort befintliga linjer på en skärm.

Hur fixar du det

Det första steget i felsökningen är att bestämma skadans omfattning. För externa bildskärmar eller TV-apparater, sätt tillbaka eventuella videoingångskablar eller överväga att byta ut kablarna mot nya. Om raderna fortsätter att visas, indikerar detta ett internt fel, något få konsumenter kan fixa på egen hand. Instruktioner finns online för att enskilda produkter ska ta isär en bildskärm, bärbar dator eller TV för att ersätta trasiga delar, men den mest föreslagna åtgärden är att skicka den till tillverkaren för en garantireparation. Om ingen garanti är aktiv för enheten rekommenderas konsumenter att byta ut enheten helt mot en ny, eftersom detta vanligtvis är den billigaste lösningen. Linjer på en LCD-panel indikerar att LCD-skärmen eller skärmbandskabeln måste bytas ut, delar som kan kosta flera hundra dollar.