Varför gör mina bärbara högtalare ett repigt ljud?

Bärbara datorer är inte kända för sin ljudmaskinvara. Eftersom bärbara datorer i allmänhet är utformade för att vara kompakta och lätta är interna högtalare mindre och av lägre kvalitet än vanliga stationära högtalare. Skrapa ljud när du lyssnar på ljud kan dock också relateras till en ljudfil av dålig kvalitet, att volymen är för hög, problem med ljudkortet eller maskinvarufel.

Felaktig ljudfil

Testa en annan ljudfil innan du anser att problemet är med din dator; repor kan ha att göra med kvaliteten eller inspelningsförhållandena för det aktuella ljudet. Ljudfiler kan få en repig kvalitet om inspelningen gjordes i blåsiga förhållanden, om ljudet skapades från en undermålig källa, t.ex. på onlinevideo, eller på grund av en betydande sänkning av kvaliteten under en konvertering.

Ljudinställningar

Dina interna högtalare kan skjutas utöver deras kapacitet om volymen har skruvats upp via din volymblandare. Du kan visa dina mixernivåer genom att klicka på volymikonen i systemfältet och välja "Volymmixer". Experimentera med volyminställningarna för att se om en förändring förbättrar ljudet på din bärbara dator. Att sänka en volyminställning till 75 eller 80 procent istället för 100 kan förbättra ljudkvaliteten avsevärt.

Brist på maskinvara

Om grov ljudkvalitet på din bärbara dator förstärks när du höjer volymen eller bara visas när högtalarna har full volym, kanske dina högtalare inte är konstruerade för att klara volymen. Tung bas kan också fungera dåligt på högkvalitativa högtalare. Ett enkelt sätt att testa detta är att ansluta ett par hörlurar eller externa högtalare till din bärbara dator med 3,5 mm-uttaget eller USB; externa USB-högtalare har bättre ljudkvalitet än högtalare som ansluts via hörlursuttag. Om det repiga ljudet försvinner kan du vara säker på att problemet helt enkelt ligger i dina bärbara högtalare. Genom att hålla volymen låg eller använda externa högtalare kan du vanligtvis undvika problemet - eller åtminstone minimera påverkan på din musik.

Ljudkortproblem

Om dina högtalare har presterat fantastiskt och du inte har någon anledning att tro att problemet är med dina högtalare eller filer, är problemet troligen med ditt ljudkort eller anslutningen mellan ljudkortet och moderkortet. Tyvärr är de flesta bärbara datorer inte byggda för att anpassas enkelt. Om du är bekväm med att öppna din dator för att kontrollera hårdvaran, se användarhandboken för att se hur du öppnar fodralet och för att förstå maskinvaran i din dator. Innan du öppnar din bärbara dator, var noga med att stänga av den, koppla ur den och ta ut batteriet för att undvika risk för elchock. Du kan också försöka förbättra ljudkvaliteten genom att köpa en ljudkortsförstärkare till din bärbara dator.

Dåliga drivrutiner

Plötsliga problem med din bärbara dators ljudkvalitet kan också relateras till viss inkompatibilitet eller problem med ljudkortets drivrutin - speciellt om du nyligen uppgraderat ditt operativsystem. Om du installerar om drivrutinen eller försöker använda en annan kompatibel drivrutin kan problemet lösa. Om du inte har en disk för dina ljudkortdrivrutiner kan du ladda ner drivrutiner från tillverkarens webbplats.