Varför kan du inte lägga en LCD-TV platt?

Den definierande egenskapen för en display med flytande kristaller är dess stora skärm. LCD-TV-apparaterna består av en smörgås av lager av glas och andra material och är extremt ömtåliga. På grund av hur krafter appliceras på stora glasrutor är det nästan alltid en dålig idé att lägga dem platt och att flytta dem när de är plana är extremt oklokt.

Hur LCD-skärmar tillverkas

LCD-skärmar är som stora, spröda smörgåsar. De innehåller vanligtvis två glasbitar mellan vilka du hittar polariserande filers, färgfilter och ett glassubstrat som innehåller ett rutnät av elektroder och ett lager av flytande kristaller som också är ordnade i ett rutnät. Var och en av dessa lager är mycket tunn och kan lätt brytas.

Varför det är dåligt att lägga LCD-skärmar platt

LCD-TV-apparater är byggda med ett stöd längst ner på skärmen. Detta stöd förhindrar att sidorna på skärmen hänger. Om du lägger panelen platt är dock kanterna på skärmen inte stödda och tyngdkraften får dem att falla. När kanterna faller kan skärmen spricka i mitten. Alternativt kan det extra trycket på kanterna på LCD-panelen skada skikten där och orsaka LCD-bildproblem.

Varför att flytta dem är värre

Att lägga en LCD-platt gör det i grund och botten stramare och sätter den under tryck. När du flyttar en LCD-TV utsätts den för ett antal stötar och vibrationer vars inverkan på panelen förstärks av den täthet som du har infört i panelen genom att lägga den platt.

Rätt sätt att flytta en LCD-TV

Om du behöver flytta din LCD-TV bör du alltid hålla den upprätt på kanten, som om den sitter på basen. Om möjligt, sätt tillbaka den i originalförpackningen, men om du inte kan hålla den på sidan. Kostnaden för att hyra en lastbil eller låna en väns lastbil blir mindre än vad du kommer att behöva spendera för att byta ut din TV om den går sönder medan du flyttar den i ett plant läge.