Datorprocessorproblem

Processorn fungerar som datorns kärna och hjärna, och den används för att möjliggöra all datoroperation. Men på grund av de snabbt föränderliga trenderna inom datorteknik idag, är processorer, operativsystem och andra motsvarande programvarufunktioner i konflikt med varandra, vilket orsakar problem som är allvarliga nog för att leda till en datorstörning.

Problem

Ett av de vanligaste problemen med datorprocessorer är när de inte känner igen de operativsystem som installeras på dem. Det finns också tillfällen då CPU överhettas medan vanliga uppgifter pågår, vilket kan vara mycket alarmerande för ägarna.

Orsaker

Om processorn inte kan känna igen operativsystemet som används kan det bero på att processorn är för avancerad för det nuvarande systemet. Detta är vanligt för processorer med flera kärnor, eftersom de inte omedelbart känner igen Windows XP som ett operativsystem som kan användas på dem, i motsats till Vista. Under tiden orsakas uppvärmning av snabbare överklockning av kärnorna, och det betyder att processorn arbetar med full hastighet.

Analys

Windows XP erkänner faktiskt närvaron av den andra kärnan om en ny processor installeras på processorn. Vad som bör kontrolleras är dock om moderkortet kan stödja två eller flera kärnor; först då kan processorn använda nämnda operativsystem. XP använder Hardware Abstraction Layer (HAL) vid sin första del, vilket gör att den kan känna igen den andra kärnan, men inte använda den. Vista använder dock inte längre HAL, så det kan kännas igen av processorn korrekt.

Reparera

Överhettnings bekymmer kan lösas genom att använda två saker: den första är en extra kylare för att köra och hålla processorn ventilerad när den fortsätter att fungera, och den andra laddar ner en applikation som kallas RMClock, som anger nivån på processorn, eller om den hade redan nått gränstemperaturen på 118 ° C. Under tiden kan en HAL Updater användas på datorn för att kunna identifiera och använda den andra kärnan. Om det inte fungerar bör en korrekt ominstallation av Windows XP göras för att använda båda kärnorna.

Betydelse

Datorprocessorer spelar större och mer betydande roller i datorteknik idag, inte bara för sin hastighet och prestanda utan för deras stöd för att möjliggöra multitasking-aktiviteter som gör en persons arbete snabbare och effektivare. Genom att veta hur man åtgärdar processorproblem kommer det således att krävas mindre tid för reparation och processorns fulla prestanda kan också användas.