Skillnader mellan Flickr & Tumblr

Det enklaste sättet att börja tänka på Flickr och Tumblr är att se Flickr som en fildelningswebbplats och Tumblr som en bloggplattform. Flickr är ett utmärkt ställe att vara värd för dina bilder och korta videoklipp, medan Tumblr låter dig publicera foton, videor, länkar, ljud och mer förutom. Båda tjänsterna kan användas för att visa dina bilder så att andra kan se dem på webben.

Kärnskillnader

Flickr är utformad som en fildelningstjänst som också kan hantera videoklipp. Dina bilder och filmer visas som en del av din fotoström och du har full kontroll över vem som kan se var och en. Bilder kan sorteras i uppsättningar och grupper. Tumblr är emellertid en fullfjädrad publiceringsplattform med ett fotodelningselement - även om det inte erbjuder så många kontroller för att organisera dina bilder, gör det det möjligt för dig att skapa en professionellt utseende blogg komplett med flera inläggstyper, en anpassningsbar tema och till och med sitt eget domännamn om det behövs.

Bilddelningsskillnader

Flickr är inriktad på att lagra och dela dina bilder. Du kan sortera dem i album, ställa in sekretessalternativ för varje enskild bild och bädda in bildspel på andra webbplatser - inget av detta är möjligt i Tumblr. På Tumblr behandlas foton på samma sätt som alla andra typer av inlägg, så att de kan delas på en privat blogg eller en offentlig och märkas med taggar för att tillhandahålla ett rudimentärt sorteringssystem. Med Flickr kan du ställa in gränser för upplösningen som dina bilder kan laddas ner till, och även om detta kan göras på Tumblr, beror det till stor del på temat du har installerat.

Kontoskillnader

Flickr erbjuder två typer av konton: ett standardkonto med en uppladdningsgräns på två videor och 300 MB foton varje månad och ett Pro-konto (kostar $ 1,87 / månad eller mer från och med februari 2013) vilket gör bort dessa begränsningar. Pro-kontoinnehavare kan ladda upp ett obegränsat antal foton och få tillgång till alla sina bilder i full upplösning. Tumblr erbjuder däremot endast gratis konton som gör det möjligt för användare att ladda upp så många bilder de vill. Video- och ljudfiler kan också laddas upp och värdas utan kostnad.

Skillnader i sociala nätverk

Både Flickr och Tumblr gör att du kan dela länkar till dina foton på Twitter och Facebook automatiskt, och båda plattformarna gör att du kan följa andra användare och följas tillbaka i nätverket. Med Flickr kan du upptäcka populära foton som laddats upp av andra användare. Tumblr utvidgar detta till att omfatta alla typer av populärt innehåll (även om bilder ingår). Med Flickr kan du skapa favoriter och kommentera andra foton och videor, medan Tumblr låter dig "älska" och reblogga innehåll som publiceras av andra.