Förfaller operativsystem?

Datoroperativsystem har inget utgångsdatum i den meningen att de slutar fungera efter ett visst datum, men ett operativsystem har faktiskt gått ut när utvecklaren slutar stödja det. Microsoft erbjuder två typer av stöd för operativsystem som de släpper: mainstream och utökat. Även om ett utgått operativsystem fortfarande fungerar efter utgångsdatumet är det en bra idé att uppgradera till ett nyare operativsystem när det händer.

Mainstream vs Extended Support

Microsoft har en supportlivscykel som följer dess mönster för mjukvaruutgåvor. Under ett operativsystems inledande vanliga supportfas upplever kunderna fördelar som säkerhetsuppdateringar och icke-säkerhetsstöd för snabbkorrigering. En snabb fix är en programuppdatering som Microsoft skapar för att åtgärda ett specifikt problem. Utökat stöd fortsätter när mainstream-stödet slutar, men det har inte alla fördelar du hittar när operativsystemet fortfarande är i mainstream-supportfasen. Du kan till exempel inte göra ett garantianspråk när ditt operativsystem är i den utökade supportfasen.

Säkerhet har ett pris

Säkerhetshot finns i överflöd på och utanför webben. Antivirusprogram kan minimera dina risker, men det är viktigt att hålla Windows uppdaterad. Om du inte har inaktiverat din Windows Update-funktion installerar ditt operativsystem ny programvara som kan åtgärda befintliga problem och korrigera säkerhetshål. Dessa uppdateringar inträffar inte efter att operativsystemets mainstream och utökade support slutar. Om cyberbrottslingar skapar nya hot som riktar sig mot säkerhetshål i Windows riskerar du om du inte kan få korrigeringar som Microsoft skapar.

Windows utgångsscheman

Från och med den 16 januari 2014 var den senaste Windows-versionen Windows 8.1. Mainstream-stöd för detta operativsystem slutar 9 januari 2018 medan utökat support slutar 10 januari 2023. Mainstream-stöd för Windows XP och Windows Vista har redan upphört att gälla. Vista: s utökade support slutar den 11 april 2017 och XP: s utökade support slutar den 8 april 2014. Om du använder Windows 7 behöver du inte oroa dig för att förlora mainstream-stöd förrän den 13 januari 2015. Detta operativsystems utökade support slutar januari 14, 2020.

Håll dig säkrare på nätet

Som State of California Department of Justice rekommenderar är det viktigt att hålla din webbläsare uppdaterad såväl som ditt operativsystem. Liksom operativsystem blir webbläsare också föråldrade med tiden eftersom utvecklare släpper nyare versioner som är säkrare. Granska webbläsarens dokumentation för att lära dig hur du söker efter uppdateringar. I vissa webbläsare kan du justera en inställning som får dem att uppdatera sig automatiskt.