Saker som använder mycket bandbredd

Eftersom fler och fler internetleverantörer inleder användningstak är det viktigare än någonsin att hålla kontroll över din bandbreddsanvändning. Tyvärr är några av de bästa skälen för att få en höghastighetsinternetanslutning de aktiviteter som använder mest bandbredd.

Strömmande video

Streamingvideotjänster som Netflix, YouTube och Hulu kräver alla en betydande mängd bandbredd för smidig, högupplöst videoleverans. Medan varje tjänst erbjuder möjligheten att nedgradera din ström för att spara på bandbredd är det väldigt enkelt att överföra data med enorma bithastigheter med dessa tjänster. Enligt en undersökning av bredbandsforskningsföretaget Sandvine svarar Netflix för 32 procent av all bandbreddsanvändning i Nordamerika under primetime timmar, med YouTube för ytterligare 17 procent.

Fildelning

En av de största bandbreddssvin på en dator är BitTorrent, peer-to-peer-fildelningssystemet. När du laddar ner en torrentfil blir din dator en del av ett nätverk av noder som alla delar samma data. Din klient skickar ut förfrågningar till andra som har bitar du behöver och när du har laddat ner en del av filen delar din klient den med andra. Som standard kommer BitTorrent-klienter att försöka ladda upp och ladda ner så snabbt som möjligt och dominerar din uppströms och nedströms bandbredd samtidigt. Överföring av filmer, musik eller annat upphovsrättsskyddat material via BitTorrent kan också ge dig öppet för rättsliga åtgärder från immateriella ägare.

Molnapplikationer

Molntjänster erbjuder dig fördelen att få åtkomst till dina data med flera enheter och du kan ansluta till Internet var som helst, men dessa tjänster kan också kräva betydande bandbredd - speciellt om de inte är korrekt konfigurerade. Vissa molnlagringstjänster gör att du kan säkerhetskopiera mappar på din dator till fjärrservrar automatiskt och behandla online-lagringen som om det bara var en annan mapp på din hårddisk. Tyvärr kan virusscannare tolka den här mappstrukturen felaktigt, ladda ner dessa filer upprepade gånger för att skanna dem under din dators vanliga virussökningsschema och resultera i att din klient överför stora mängder data genom att skicka samma filer fram och tillbaka flera gånger.

Skadlig programvara

En plötslig ökning av bandbreddsanvändningen kan också vara fel på en infektion med skadlig kod. Många typer av skadlig programvara försöker inaktivera systemets säkerhetsfunktioner så att programförfattaren kan ta kontroll över din dator och göra den till en "zombie". När en hacker äventyrar ett system kan han använda det för att starta attacker på andra datorer, lagra och överföra filer eller till och med ta över din e-postklient och använda den för att skicka ut tusentals eller hundratusentals skräppostmeddelanden eller nätfiskeförsök. Hackare kan till och med samla in arméer på zombiedatorer och styra dem i storskaliga Internetattacker som kan överväldiga mål med stor antal siffror. I de flesta fall håller dessa program låga dataöverföringshastigheter i ett försök att undvika att tippa dig, men bandbreddsanvändningen kan öka med tiden.