Vem tillverkar Apples iPhone-kamera?

Tillverkarna av iPhones kameror, Sony och Omnivision, var en gång ett motiverande mysterium. Apple har nästan ökänt visat ovilja att ge tydliga och detaljerade svar angående tillverkarna av komponenterna i företagets enheter. Även om orsakerna till stor del är vardagliga frågor om konkurrens och exklusivitet, har detta gett ännu en mystisk faktor för Apple-fans, vars hunger efter skvaller och spekulationer också är nästan ökänd och definitivt oöverträffad i tekniska kretsar.

Rivning historia

Trots noggranna nedrivningar av varje iPhone-modell som kom tidigare, var de exakta tillverkarna av många av komponenterna för iPhone 4, 4S och 5 okända. Många av de viktigaste delarna är tydligt märkta med Broadcom, Skyworks, Samsung och andra välkända namn, men få av de enskilda mindre komponentdelarna har särskiljande tillverkarnamn eller symboler, oavsett behovet av storlek eller Apples insisterande.

Tillverkningsdistribution

Med så många separata delar ökar det potentiella antalet enskilda tillverkare. Apple har solida skäl att dela upp uppgifterna mellan flera företag - till exempel köpkraft och ökad sekretess. Ändå har några av tillverkarna avslöjats av nedrivningar av iPhone, och andra har utnämnts av analytiker med tillgång till tillverkarens leveranskedjepapper.

Hur många kameradelar finns det?

IPhone-kamerorna, som de flesta smartphones och digitalkameror, har sensorer som använder CMOS, eller kompletterande metalloxid halvledare, teknik för att konvertera ljus till elektroner. Sensorn är skyddad av ett klart skal - en safirglas i iPhone 5 - som ofta kallas felaktigt som ett objektiv, även om linsmodulen med fem element helt och hållet är en separat komponent. Dessutom kan belysningskomponenten på baksidan och bildbehandlingschipet också betraktas som kameradelar.

De vanliga misstänkta

Nedrivning av den bakåtvända kameran avslöjade en liten men omisskännlig inskription som bekräftade att Sony tillverkade 8-megapixelsensorn, medan den framåtvända sensorn också visades vara av Omnivision. Själva linsmodulerna har ingen sådan identifiering, men de taiwanesiska tillverkarna Largan Precision och Genius Electronic Optical har utnämnts som leverantörer för iPhone 4, 4S och 5 - med iPhone 5 visar också den japanska optiska tillverkaren Kantatsu.