Skillnader mellan en smartphone och en icke-smartphone

Under de senaste åren har smartphones blivit mer som handdatorer än telefoner. Icke-smartphones (eller dumma telefoner) å andra sidan fungerar mer som en telefon och mindre som en dator. Smartphones låter dig vanligtvis surfa på webben, ladda ner applikationer, skicka e-post och kommunicera via röst och video. Dumma telefoner låter dig vanligtvis ringa, skicka textmeddelanden och surfa på grundläggande webbplatser.

En display avsedd för media

En av de största skillnaderna mellan en smartphone och en dum telefon är skärmens storlek. De flesta smartphones har en pekskärm avsedd för visning av video, surfning på nätet och kommunikation via videochatt och snabbmeddelanden. Den större skärmen låter dig också ladda ner och använda applikationer mer effektivt. Dumma telefonskärmar är i allmänhet mindre och är inte beröringskänsliga. De är utformade för att ringa telefonsamtal och skicka korta textmeddelanden. Smarttelefoner kan ha högupplösta skärmar som kan visa HD-innehåll och strömma video från en mängd olika källor.

Ladda ner några filer

De flesta smartphones har inbyggt lagringsutrymme för nedladdning av applikationer, filer och operativsystemuppdateringar. Mängden inbyggt lagringsutrymme beror på modellen, medan vissa låter dig lägga till minneskort för att öka lagringsutrymmet. Smartphones som iPhone- och Android-enheter är utformade för att hantera en mängd olika mediaformat som musik, video och bilder. Dumma telefoner har vanligtvis begränsad intern lagring, tillräckligt för att lagra ett visst antal textmeddelanden och kontakter. Även om vissa kan tillåta dig att lägga till flyttbart lagringsutrymme, är dina mediaalternativ i allmänhet begränsade.

Skriv bort

De flesta dumma telefoner har ett grundläggande tangentbord med en siffertangent och bokstäver tilldelade motsvarande tangenter för att skriva textmeddelanden. Smarttelefoner har kompletta QWERTY-tangentbord i antingen hårdvaruform eller inbyggt i operativsystemet som gör att du enkelt kan skriva textmeddelanden och e-postmeddelanden på ett komplett tangentbord. Nyare smartphones kan till och med ha röststyrning med möjlighet att skriva textmeddelanden eller styra appar helt med rösten. Du kan hitta några icke-smartphones med kompletta tangentbord som huvudsakligen är avsedda för användare av tunga textmeddelanden.

Surfa på internet

De flesta smartphones har webbläsare som låter dig surfa på mobilwebbplatser och webbplatser som är utformade för stationära datorer. Beroende på din trådlösa operatör kan du vara i ett höghastighetsdatanätverk som 4G LTE eller 3G, med jämförbara hastigheter till din heminternetanslutning. Dumma telefoner har vanligtvis begränsad internetanslutning och låter dig bläddra i webbdesign för mobiltelefoner i låga hastigheter. Vissa dumma telefoner har inte internetanslutning alls och låter dig bara ringa eller skicka textmeddelanden. De flesta smartphones kräver en dataplan från din operatör för att fungera korrekt, medan dumma telefoner kanske bara kräver ett röst- och textmeddelandeplan.