Exempel på cyberbrott

Internet är ett fantastiskt verktyg för kommunikation, vilket gör det möjligt för användare att ansluta direkt över stora avstånd. Tyvärr är räckvidden och anonymiteten som nätverket tillhandahåller också ett utmärkt verktyg för brottslingar som har utnyttjat det globala nätverket för att bedriva sin handel. Det finns många olika typer av cyberbrott, och att förstå de vanligaste brotten och bedrägerierna kan hjälpa dig att undvika att bli offer.

Identitetsstöld

En vanlig form av cyberbrott är identitetsstöld. Hackare och bedragare kan använda falska e-postmeddelanden för att lura offren att ge upp lösenord och kontoinformation, eller de kan använda specialprogram som kallas keyloggers för att spåra vad en användare skriver när de loggar in på bank- eller kreditkonton. När de har fått denna personliga information kan de komma åt befintliga konton eller göra inköp med offrets kreditkort. Om en hackare kan upptäcka en användares personnummer och annan identifierande information kan han överföra dessa data till kreditkonton i offrets namn och orsaka betydande skador.

Transaktionsbedrägeri

Enkelt ekonomiskt bedrägeri är ett annat vanligt brott på onlinearenan. En bedragare kan erbjuda en vara till salu via en auktionswebb utan avsikt att leverera när han får betalning. Alternativt kan en brottsling köpa en vara till salu med ett stulet kreditkort eller begära en bedräglig återkrav efter att ha mottagit varorna.

Förskottsavgift

Ett vanligt brott är förskottsavgiftsbedrägerier. Dessa bedrägerier, även kända som 419-bedrägerier efter den del av den nigerianska strafflagen som avser bedrägerier, involverar bilkande av pengar utan att lova dem en eventuell utdelning. Bedrägeriet skickar ett e-postmeddelande till sitt offer med nyheter om någon ekonomisk storm, ofta representerad som rikedom hos en avlägsen släkting eller rester av någon annan olaglig förmögenhet. Allt offret behöver göra för att göra anspråk på denna förmögenhet är att ge viss identifierande information och betala några oförutsedda utgifter. Att locka lätt förmögenhet har hittat många offer för förövarna av dessa bedrägerier, med vissa enskilda märken som förlorar tusentals eller till och med hundratusentals dollar.

Dataintrång

Ett annat cyberbrott är att hacka, kringgå säkerhet olagligt för att komma åt någon annans datorsystem. Vissa hackare utforskar ren nyfikenhet och hittar vägen in i okända system för att älska utmaningen, och i vissa fall går de så långt som att varna systemägare om säkerhetshål. Andra hackar av egna skäl, antingen för att stjäla information, få kontroll över system för sina egna syften eller helt enkelt för att orsaka så mycket skada och kaos som möjligt.

Piratkopiering

Piratkopiering är kopiering och distribution av program, filmer, musik eller annan immateriell egendom utan tillstånd. Grupper av dedikerade pirater tar källmaterialet, tar bort allt skydd som data kan ha och skickar sedan de oskyddade resultaten vidare till fildelningsnätverk och distributionssidor. Framför allt film- och inspelningsindustrin har bekämpat missbruk av deras immateriella rättigheter genom att inge omfattande rättegångar mot fildelare, medan mjukvaruföretag bekämpar piratkopiering genom utökade och påträngande kopieringsskyddssystem.

Andra brott

Andra brott som finns i offlinevärlden kan också äga rum online. De som handlar med barnpornografi, till exempel, utnyttjar ofta den anonymitet som tillhandahålls av Internet när de interagerar med sina medbrottslingar. Droghandeln har också en online-komponent, eftersom återförsäljare använder alternativa valutor och anonyma webbleverantörer för att sälja sina varor. Även användare som letar efter legala läkemedel kan hitta en grå marknad på Internet där de kan köpa mediciner utan recept från andra länder, även om dessa säljare i vissa fall kan tillhandahålla utgångna, felaktiga eller till och med farliga föreningar till ovetande köpare.