Hur man formaterar en hårddisk på en HP-bärbar dator (5 steg)

Torka eller formatera din HP-bärbara hårddisk tar bort operativsystemet och all data från enheten, så att du kan sälja datorn utan risk för att dina data skördas eller installera om operativsystemet och programvaran utan att oroa dig för kvarvarande virus eller infektioner. När du har säkerhetskopierat all data från den bärbara datorn som du vill behålla, till exempel foton, dokument och musik, kan du formatera hårddisken med en Windows-installationsskiva, som innehåller ett verktyg för formatering av hårddiskar.

Steg 1

Sätt i Windows-installations-CD: n som medföljer HP-bärbara datorer i HP-bärbara datorns optiska enhet. Om du inte fick en Windows-installationsskiva med den bärbara datorn eller inte längre har CD-skivan, köp en som matchar Windows-klistermärken antingen längst ner på den bärbara datorn eller inuti batterifacket. Till exempel, om Windows-klistermärken på din bärbara dator är för Windows 7 Home Premium, måste du köpa en Windows 7 Home Premium-skiva om du planerar att installera om operativsystemet efter formatering.

Steg 2

Klicka på Start och sedan på pilen bredvid "Stäng av." Välj "Starta om" från menyn som visas.

Steg 3

Tryck på knappen för att komma till startskärmen när du uppmanas till det. Den exakta knappen beror på vilken bärbar HP-modell du äger. Till exempel kan startskärmen läsa "Tryck på ESC för att öppna startmenyn." När startmenyn visas använder du piltangenterna för att markera "CD / DVD-enhet" och trycker sedan på "Enter". Om du inte trycker tillräckligt snabbt på den angivna tangenten och datorn fortsätter att starta Windows stänger du av den bärbara datorn och startar om.

Steg 4

Följ anvisningarna på skärmen som visas när Windows installationsskiva laddas. När du har godkänt licensavtalet klickar du på "Anpassad (avancerad)." Välj hårddiskens huvudpartition och klicka sedan på "Format". Vänta tills hårddisken har formaterats.

Klicka på "Nästa" när enheten har formaterats om du vill installera en ny kopia av Windows. Annars tar du bort installationsskivan och håller sedan ned strömknappen för att stänga av den bärbara datorn.