Hur tillverkas datorer?

Din dator är en sofistikerad teknik som innehåller dussintals delar, som var och en kan bestå av miljontals elektroniska kretselement. För att skapa en dator börjar du med de råvaror som utgör komponenterna. Fabriker monterar komponenter i kretskort som ansluts ihop, vilket resulterar i en fungerande dator. Tekniker laddar programvara på datorerna, startar upp dem och lägger dem genom noggranna kvalitetskontrollstester innan de skickas till kunderna.

Design

Datorer är högt konstruerade enheter; Innan fabriken monterar några delar tillverkar ingenjörer och produktspecialister en design som anger hur datorn kommer att se ut, dess minneskapacitet och dussintals andra detaljer. Förutom de som arbetar på själva datorn, designar många andra hårddiskar, processorchips och andra komponenter. Alla datorns delar fungerar på ett exakt sätt, vilket kräver samordning mellan komponentdesigners och de som använder komponenterna i ett komplett system.

Sand och flis

Kisel är fortfarande en viktig ingrediens i tillverkningen av datachips. Flismakare gör sand eller kiseldioxid till kristaller av rent kisel och skär sedan kristallerna i rån. Automatiserade system sätter in invecklade mönster av metaller och andra material på skivorna och bildar elektroniska kretsar. Varje krets kan innehålla miljarder transistorer, motstånd och andra komponenter. Beroende på vilka mönster som används blir kretsarna mikroprocessorer, minneskretsar och många andra typer av integrerade kretsar. Tillverkaren innesluter de ömtåliga flisen i robust plast-, keramik- eller metallförpackning för enkel hantering.

Kretskort

En kretskortstillverkare tar de integrerade kretsarna som tillverkas av chiptillverkaren och säljer dem till kretskort med andra komponenter. Varje kretskort är ett plastkort med mönster av kopparfolie. Kort som används på en dator inkluderar moderkort, minnesmoduler och grafikkort.

Datormontering

Datortillverkaren skaffar alla delar som behövs för att bygga en fungerande dator: moderkort, hårddiskar, fodral, ledningar och många andra komponenter. Arbetare monterar datorns delar i en serie steg, som börjar med fodralet, lägger till moderkortet och ansluter andra komponenter på plats. Andra tekniker kopierar operativsystemet till datorns hårddisk; beroende på datorföretag är operativsystemet sannolikt Apple OS X, Microsoft Windows eller Linux. (Observera att Google nyligen började sälja bärbara datorer baserat på sitt Android-operativsystem.) Datortillverkare laddar också sin egen anpassade programvara samt testversioner av andra program.

Uppstart och inbränning

När monteringsprocessen är klar startar tekniker datorerna och testar dem för att säkerställa att de fungerar korrekt. Denna process, som kallas "inbränning", hjälper datorer att köra pålitligt i flera år efteråt. Om en tekniker ser en dator med ett problem kan hon fixa den innan den lämnar fabriken. När inbyggnaden är klar packar tillverkaren datorerna i lådor tillsammans med tillbehör och bruksanvisningar.