Hur du delar din liveplats på WhatsApp

WhatsApp låter dig dela din plats i realtid med din familj och vänner, både i individuella och gruppchatter. Nedan hittar du mer information om WhatsApp Live Location Sharing-funktionen och stegen för att dela din Live Location på WhatsApp med iPhone och Android.

WhatsApp Live Location Sharing

Som du måste vara medveten ger WhatsApp dig redan möjlighet att dela din nuvarande plats med någon av dina kontakter. Men den här funktionen delar information om din nuvarande statiska plats och är bara användbar för att vägleda någon att nå din nuvarande plats.

Den nyinförda WhatsApp Live Location Sharing Feature går mycket längre, den låter dig spåra platsen för dina vänner eller familjemedlemmar i realtid, så att du kan se hur långt de är från dig (i realtid).

Till exempel kan du be dina familjemedlemmar dela sin Live Location med dig på WhatsApp, så att du kan veta var de befinner sig på hemresan.

På samma sätt kan du dela din Live-plats med en WhatsApp-grupp medan du anländer till en fest, så att gruppmedlemmarna kan se hur långt du har kommit till festplatsen.

  • Relaterat: Hur man lämnar WhatsApp-gruppen utan anmälan

Hur du delar din live-plats på WhatsApp

För att dela din live-plats på WhatsApp måste du se till att WhatsApp har behörighet att få åtkomst till din plats genom att gå till Inställningar> WhatsApp> Plats> på platsskärmen klicka på Alltid (se bild nedan)

På lager Android-telefoner : Klicka på Inställningar> Appar> WhatsApp> Behörigheter> Växla PÅ alternativet för plats.

När WhatsApp har tillgång till din plats, följ stegen nedan för att dela din live-plats på WhatsApp med någon av dina individuella eller gruppkontakter.

1. Öppna WhatsApp på din iPhone eller Android-telefon.

2. Öppna ett meddelande med en person eller gruppen som du vill dela din Live Location med.

3. Klicka sedan på Plus-knappen eller Bifoga ikonen (Android-telefon) längst ner till vänster på skärmen.

4. Klicka på alternativet Plats på bildmenyn som visas.

5. Klicka sedan på alternativet Dela Live Location.

6. På nästa bildmeny väljer du den tidsperiod som du vill att din Live Location på WhatsApp ska vara synlig för din kontakt och tryck sedan på knappen Skicka (se bild nedan)

Din kontakt kommer att få din live-plats i form av en miniatyrbild som indikerar din "Initial Location" och din "Live tills Time". Om du trycker på miniatyrbilden eller Visa Live Location-alternativet kommer din kontakt till en Live Map att visa din Real Time eller Live Location.

Är det säkert att dela din live-plats på WhatsApp

Funktionen WhatsApp Live Location är tillfällig, den låter dig dela din realtidsplats med andra under 15 minuter, 1 timme och 8 timmar.

När den inställda perioden är över kommer WhatsApp att sluta dela din Live Location. Du kan också när som helst sluta dela din Live Location med din kontakt.

Enligt WhatsApp säkerställs funktionen för delning av Live Location med kryptering från slutet till slut och tillåter bara de personer du delar din plats att se din plats.

Jämförelse med Live Location Sharing på Google Maps och iMessage

WhatsApp Live Location Sharing liknar funktionen Location Sharing i realtid i Google Maps och Apples iMessage-app.

Apples iMessage tillåter användare att dela sin Live-plats med Apple Maps i en timme, fram till dagens slut, eller på obestämd tid. På samma sätt tillåter funktionen Live Location Sharing i Google Maps användare att dela sin Live Location under en fast tid eller permanent.

Google Maps använder emellertid länkar för att dela din plats och detta kan vara ett problem med sekretess, i händelse av att länken till din realtidsplats delas vidare utan din vetskap.

Som nämnts ovan, är WhatsApp Live Location-funktionen säkrad genom en-till-ände-kryptering och tillåter bara din kontakt att se din realtidsplats.