Effekterna av AdBlock Plus på Googles intäkter

De annonser du ser på webbplatser är inte bara olägenheter; det är hur många annars gratis webbplatser och onlinetjänster tjänar de pengar som krävs för att fortsätta. Google är en stor leverantör av reklam på plats och att dela avgifter från annonsklick mellan sig själv och enskilda webbplatsägare utgör en betydande del av dess årliga intäkter. Programvara som AdBlock Plus, som hindrar besökare från att någonsin se annonser i första hand, berövar Google vissa intäkter men kan ha en mycket större inverkan på webbplatserna som Googles tjänster med annonser.

Intäkter från Google och reklam

Googles reklamtjänst är ett sätt som Google tjänar pengar på. Webbplatsägare kan registrera sig med Googles AdSense-program för att Google ska visa annonser på sin webbplats. Annonsörer registrerar sig i sin tur hos Google AdWords för att skicka in annonser för Google som ska visas via webbplatser som har registrerat sig med AdSense. När en användare klickar på en AdSense-annons debiterar Google annonsören en avgift. Google behåller en del av denna avgift för sig själv och betalar resten till webbplatsägaren vars besökare klickade på annonsen.

Påverkan på Google

När AdBlock plus blockerar en annons finns det inget sätt som besökaren kan klicka på den och följaktligen inget sätt som Google kan tjäna pengar på. Även om detta tekniskt berövar Google potentiella intäkter, har det inte hindrat företaget från att öka vinsten från reklam de senaste åren. Enligt företagets finansiella information ökade Googles årliga reklamintäkter från cirka 28 miljarder dollar årligen 2010 till cirka 43 miljarder dollar 2012.

Enskilda webbplatser

Trots Googles växande vinster spänner dess annonsnätverk över många olika webbplatser som riktar sig till många olika användardemografier. Men individer som riktar sig mot demografiska segment som är mer benägna att installera AdBlock Plus i sina webbläsare kan känna effekterna av AdBlocking mer akut. När mindre webbplatser förlitar sig på reklamintäkter för att betala värdräkningar och lägga lite pengar i operatörens ficka kan AdBlocking ha en mycket mer uttalad effekt på deras intäkter och lönsamhet.

Bättre reklam

Tillverkarna av AdBlock Plus och programvarans supportrar säger att problemet inte handlar om AdBlock Plus och dess användare, utan med den gamla intäktsmodellen som webbplatser har kommit att förlita sig på. Argumentet är att om användarna inte kände att webbplatser försökte lura dem att klicka på annonser eller använda annonser som var irriterande och distraherande från deras onlineupplevelse, skulle de inte installera programvara som AdBlock Plus i första hand. I slutet av 2011 introducerade AdBlock Plus en ny funktion som gjorde det möjligt för företaget att beskriva som "icke-påträngande reklam" genom programvarans filter. Ur denna synvinkel är den verkliga frågan behovet av reklamtjänster som Google att börja tillhandahålla bättre reklamplattformar och produkter som inte irriterar användarna.