Undersökningstekniker för cyberbrott

Cyberbrott, definierat som all illegal verksamhet som begås med datorer, har framstått som ett allvarligt hot mot individer, företag och till och med nationell säkerhet. De brottsbekämpande myndigheterna har svarat med specialiserade enheter utbildade för att motverka sådana hot. En standardundersökning om it-brottslighet har ett antal beprövade utredningstekniker, var och en utformad för att spåra och fånga upp cyberbrottslingar.

Intervjuer

Vid identifiering av it-brottslighet deltar myndigheter ofta i personliga intervjuer och utfrågar berörda parter för att samla in så mycket information som möjligt om ärendet. Dessa första intervjuer fastställer huruvida ett brott har begåtts och hur man bäst kan fortsätta med brottsutredningen. Inspelat vittnesbörd spelar en avgörande roll inte bara för att utforma utredningen utan också för att bygga det rättsliga målet mot eventuella misstänkta.

Övervakning

En annan viktig form av informationsinsamling, övervakning har många former i en cyberbrottsutredning. Myndigheter kan utföra fysisk övervakning med hjälp av säkerhetskameror, avlyssningar och visuell spårning för att övervaka en misstänktes verkliga rörelser. För att hålla koll på digital aktivitet utför utredare datorövervakning, övervakar alla delar av misstänktes datoranvändning och onlinebeteende. Datorövervakning kan också innebära stingoperationer som att ställa in en smekmånadspott, vilket är ett lockande för att locka cyberbrottslingar till ett säkert område på en datorserver för att olagligt ladda ner filer som senare kan användas mot dem som bevis.

Rättsmedicin

När de väl har samlat in tillräckligt med information genom intervjuer och övervakning kommer cyberbrottsutredare att få teckningsoptioner för att samla in riktade datorer för avancerad kriminalteknisk analys. Datorforensics involverar brytning av en dator för all relevant information och avslöjande av potentiella bevis. Insamlad information kan vara beständig, vilket betyder att den ligger på lokala hårddiskar eller är flyktig, vilket betyder att den finns i cacheminnen, minnen med slumpmässig åtkomst och register. Kriminaltekniker kommer att följa det elektroniska spåret vart det än går och letar efter digitala fingeravtryck i e-post, filer och webbhistorik.

Hemlig

Cyberbrott kan kräva att utredare går undercover och antar falska online-personligheter för att fånga brottslingar. Undercover-tekniker spelar en central roll i kampen mot sex-rovdjur på nätet och de som trafikerar underårspornografi. Utredare poserar ofta som barn i chattrum och anslagstavlor för att övervaka misstänkt olaglig aktivitet och engagera misstänkta rovdjur. Utredarna loggar alla interaktioner som bevis och kan till och med ordna ett möte ansikte mot ansikte för att gripa gärningsmannen.