Hur man ansluter ett DSL-modem till två routrar för att skapa två trådlösa nätverk

Ibland sträcker sig dina hem- eller kontorsnätverksbehov utöver det vanliga modemet, en routerinstallation. Du kan till exempel behöva ställa in flera oberoende trådlösa nätverk för att ansluta enheter i ditt hem eller kontor, men du har bara en internetanslutning från ett enda DSL-modem. Lyckligtvis är det möjligt att ansluta två routrar till samma DSL-modem för att skapa två trådlösa nätverk.

Steg 1

Bestäm vilken router du vill använda som din primära router. Den primära routern ansluts direkt till DSL-modemet. Det borde vara snabbare eller bättre av de två routrarna. Om de två routrarna är av samma märke och modell kan du hoppa över det här steget.

Steg 2

Anslut en Ethernet-kabel till Ethernet-porten på modemet och anslut sedan den andra änden av denna kabel till "WAN" -porten på din primära router.

Steg 3

Anslut vilken Ethernet-kabel som helst till "WAN" -porten på din andra router och anslut sedan den andra änden av Ethernet-kabeln till en tillgänglig "LAN" -port på den första routern.

Steg 4

Gå till kontrollpanelen på den första routern. Du kan göra detta genom att tillfälligt ansluta en dator via en Ethernet-kabel till en av routerns tillgängliga "LAN" -portar. Starta en webbläsare och skriv routerns IP-adress och tryck sedan på "Enter". Detta är normalt 192.168.0.1, men det kan variera beroende på router. Kontrollera enhetshandboken för rätt adress. Leta reda på den trådlösa installationssektionen på routerns kontrollpanel. Detta skiljer sig åt mellan routrar. Se enhetshandboken om du har problem med att hitta den. Kontrollera vilken trådlös kanal den första routern använder. Notera också undernätmask som används av den första routern.

Steg 5

Gå till kontrollpanelen på den andra routern med samma metod som den första. Navigera till den trådlösa installationssektionen på den routern. Ställ in den trådlösa kanalen som används av den andra routern minst två från den som används av den första routern. Detta säkerställer att de trådlösa nätverk som skapas av varje router inte stör varandra.

Steg 6

Återgå till huvudmenyn på den andra routern. Kontrollera att den inte använder samma nätmask som den första routern. Om den använder samma undernätmask, ändra den till en annan. Metoden för att ändra din nätmask varierar beroende på router och du måste hänvisa till enhetens handbok.

Inaktivera DHCP-tjänsten på den andra routern. Se enhetens handbok för att hitta inställningen. Detta förhindrar ytterligare konflikter mellan de nätverk som skapats av de två routrarna.