Hur du använder din dator och webbkamera som en rörelsedetekterande och inspelningskamera

Om du vill använda en webbkamera för att spela in video eller fungera som en rörelsedetektor för övervakningssyfte har du flera alternativ. Det finns en mängd olika programvarulösningar som gör att du kan använda datorns webbkamera som övervakningskamera. Du kan också använda nätverksbaserade webbkameror som kan placeras nästan var som helst i ditt hus som är tillverkade med tanke på rörelsedetektering och videoövervakning. Oavsett om du lägger till programvara i din nuvarande webbkamera eller köper en nätverksbaserad webbkamera kan du spela in video, få ögonblicksbilder när rörelse upptäcks via e-postmeddelande eller till och med titta på kamerans liveflöde från en smartphone.

Programvarulösningar

Om du vill använda en befintlig webbkamera på din dator för att upptäcka rörelse och spela in video finns det flera programvarulösningar tillgängliga, inklusive Yawcam, iSpy och Zone Trigger (se Resurser). Programvarulösningar upptäcker rörelse genom att jämföra ändringar från en videoram eller bild till en annan. För att kunna använda dessa program måste datorn vara på så att programvaran kan övervaka kameran. Du behöver också en anständig webbkamera som är kompatibel med programvaran. Billiga webbkameror tillhandahåller inte de skarpa bilder som krävs för att upptäcka ändringar från en ram till en annan eller - lika illa - registrerar ändringar i pixelerade bilder som inte riktigt har förändrats alls.

Nätverkswebbkameror

Flera företag tillverkar nu prisvärda nätverkskameror som är utformade för inspelning av video och upptäckt av rörelse. Istället för att ansluta dem till din dator ansluter de till ditt hemnätverk med en Ethernet-kamera eller via Wi-Fi. Dessa kameror levereras med sin egen programvara som låter dig välja när du vill spela in video, när du ska upptäcka rörelse och vilka områden i kamerans siktlinje som ska kontrolleras för rörelse. När du väl är ansluten till ditt hemnätverk kan du se kamerorna var du än har internetåtkomst och en webbläsare.

Schemaläggning

Schemaläggning är en viktig funktion som finns i de flesta program för övervakning av webbkameror och nätverkskameror. Du kan schemalägga när programvaran ska spela in och när den ska användas som en rörelsedetektor. Om du vill använda en webbkamera för att spela in någon som försöker använda din dator kan du dra programvarans genväg till din Windows Start-meny. Detta gör att du kan stänga av din dator, med vetskap om att övervakningsprogrammet startar så snart datorn är påslagen.

Skapa varningar

En av de största fördelarna med att använda rörelsedetektering på en webbkamera är att inte ständigt behöva titta på ditt videoflöde. Om du köper programvara för din nuvarande webbkamera eller köper en mer omfattande nätverkswebbkamera-lösning kan du ställa in den för att skicka e-postvarningar när rörelsedetektorn är aktiverad. För att undvika att spamma dig från falska larm kan du schemalägga kamerans varningar för specifika dagar eller tider. Du kan också konfigurera kameran så att den bara upptäcker rörelse i vissa områden av synfältet och att ignorera andra områden (som ett närliggande fönster). När du har ställt in din e-post tar programvaran ögonblicksbilder och skickar e-post till dig när rörelse upptäcks. Du kan sedan komma åt ditt flöde via internet för att se vad som händer.