Vad betyder det när en skärm blöder?

Många användare som gick ut och köpte iPad 2 dagen den släpptes kom hem för att upptäcka att det fanns ett problem med skärmen. När mörkare webbsidor visades eller mörkare appar öppnades, föll det på skärmen. Det här problemet kan faktiskt uppstå på alla LCD-skärmenheter och har fått många användare att undra vad som exakt pågår.

Vad det ser ut som

Vissa blödningar i bakgrundsbelysningen kan vara subtila, medan andra blödningar i bakgrundsbelysningen är lite mer öppna. Oavsett, har alla bakgrundsbelysningblödningar samma egenskaper, vilket är lite ljus som lyser igenom skärmkanten. Om du ser ljus komma in i mitten av skärmen blöder det inte tekniskt bakgrundsbelysning, och det kan till och med vara ett problem med själva LCD-skärmen. Skärmblödning är mycket tydligare när enheten ser mörkare bilder. Detta beror på att bakgrundsbelysningen är vit och är mer synlig på en mörkare bakgrund. Faktum är att du kanske inte ens upptäcker skärmblödning när du tittar på ljusare bilder på din LCD-enhet.

Vad som orsakar det

LCD-skärmar har något bakom sig som kallas CCFL-ljus. Hela LCD-skärmen är faktiskt bakgrundsbelyst av detta CCFL-ljus, vilket ger LCD-skärmen sitt ljusa utseende. När LCD-skärmen inte helt blockerar bakgrundsbelysningen läcker lite ljus igenom och orsakar att skärmen blöder. Detta kan hända om LCD-skärmen inte följer sin ram helt. Detta gör att ljus från CCFL-ljuset kan läcka mellan sprickan och visas på LCD-skärmens framsida.

Berörda produkter

Varje produkt med LCD-skärm kan påverkas av skärmblödning. Det beror på att alla LCD-skärmar är bakgrundsbelysta, och därför kan alla LCD-produkter läcka ljus genom sprickor. Detta inkluderar LCD-TV, smartphones och surfplattor. I själva verket hade iPad 2 ett känt problem (ett problem som hände med många användare till dess att det var ett populärt problem) med skärmblödning. Även efter att vissa användare rapporterat problemet och bytt ut sina iPads fick de fortfarande iPads med skärmblödning.

Åtgärda det

Tyvärr finns det inget enkelt sätt att fixa en skärmblödning. Det enda säkra sättet är att byta ut LCD-skärmen och säkra den till dess ram tätare. Du kanske kan göra det något mindre märkbart genom att justera inställningarna för ljusstyrka och kontrast på din enhet. Det kan dock fortfarande tyckas vara ganska uppenbart när du tittar på mörkare bilder. Om din enhet fortfarande är under garanti, ta den tillbaka till butiken där du köpte den och förklara problemet. Du kanske kan få en ny ersättningsmodell gratis.