Vad är skillnaden mellan en vanlig telefonlinje och en DSL-linje?

DSL är en speciell typ av anslutning som används för att överföra data i höga hastigheter, för datorer tv-apparater och Wi-Fi-routrar. DSL använder samma kablar som en telefon, men kräver ytterligare utrustning från tjänsteleverantören och ett abonnemang från konsumenten innan den kan fungera.

Vanliga telefonlinjer

Standard- eller vanliga telefonlinjer består av ett par koppartrådar installerade i ditt hem av ett telefonföretag så att du kan få fast telefonitjänst i ditt hem. Dessa kopparledningar har gott om plats för att överföra röstsamtal till andra telefonnummer; så mycket utrymme faktiskt att det finns massor av extra, oanvänt eller kvarvarande rum om allt du gör på en telefonlinje är att ringa röstsamtal.

Frekvenser

Röstsamtal genomförs med en frekvens på 0 till 3400 hertz, men koppartrådarna som installeras av telefonföretag kan sända frekvenser på upp till två eller tre miljoner hertz. Varje typ av kommunikation fungerar på olika frekvenser. Datorer, till exempel, kommunicerar digitalt över angivna frekvenser för att säkerställa att kabeln inte är överbelastad.

DSL-linjer

Digitala abonnentlinjer överför digital data över det oanvända utrymmet på vanliga telefonlinjer. Eftersom informationen är digital och inte av röst, kan den skickas på ledigt utrymme i kabeln utan att störa flödet av röstsamtal som genomförs vid en viss frekvens. Eftersom mer utrymme används kan mer data skickas snabbare över ett nätverk eller från servrar till enskilda datorer. DSL-linjer kan ta emot data snabbare än de kan skicka den över Internet, till skillnad från vanliga telefonlinjer, som överför röstsamtal med samma hastighet. En DSL-linjetjänst kräver ett DSL-modem men låter dig ringa och ta emot röstsamtal samtidigt som du ansluter till Internet, på samma sätt som kabelinternet inte stör telefontjänsten.

Tillgänglighet

Medan traditionella telefonlinjer finns nästan överallt är DSL-tjänsten inte det. En central DSL-leverantör, t.ex. ett telefonföretag, måste erbjuda tjänsten till ett område. Om du bor för långt bort från leverantörens nav blir din DSL-signal för svag för att effektivt kunna överföra data med högre hastighet. Om du är trött på att vänta i 10 minuter för att se ett foto som din vän skickade dig i ett e-postmeddelande, prata med ditt telefonföretag om huruvida det erbjuder DSL-tjänst. Om det inte gör det kanske du kan få kabel- eller satellitinternetstjänst, vilket ger en snabbare anslutning än uppringningstjänst på ett vanligt modem och traditionell telefonlinje.