Kan du lägga en GIF i en video?

Eftersom webben har ett till synes obegränsat utbud av gratis animerade GIF-filer kan du lika gärna använda några av dem för att förbättra ditt videoprojekt. Hitta till exempel en underhållande GIF-katt, och du kan infoga den i en befintlig video om du har programvara som kan utföra den uppgiften.

Animerade GIF-grunder

Animerade GIF: er ser ut som filmer eftersom datorer visar en sekvens av bilder snabbt precis som filmprojektorer gör. När ditt öga ser dessa bilder ser det ut som att objekt rör sig. Videor består också av bilder som kallas ramar som videoredigeringsprogram visar när du tittar på en video. Du behöver inte någon speciell programvara för att visa en animerad GIF. Tryck bara på webbläsarens "Ctrl-O" -tangenter för att visa datorns filer och dubbelklicka på en animerad GIF-fil för att visa den i webbläsaren.

Använd skärmdump

Skärmdumpsprogram, som oCam och CamStudio, gör att du kan fånga allt som händer på din skärm och spara det som en video. Du kan använda ett av dessa program för att skapa en video från din animerade GIF. Gör det genom att starta skärmbildsprogrammet och öppna en animerad GIF i din webbläsare. De flesta skärmbildsprogram gör att du kan rita en rektangel runt det område du vill fånga. Använd musen för att rita en rektangel runt GIF och du kan klicka på programmets "Spela in" -knapp för att börja spela in. Sluta spela in efter några sekunder så kan du spara det du har tagit som en videofil. Använd ditt videoredigeringsprogram för att infoga filen var du vill i en video.

Använd animerad GIF-redigerare

Ladda ner ett program som GIF-Animator eller Easy GIF Animator, och du kan använda det för att spara en animerad GIF som en videofil. Programmets hjälpdokument visar hur du gör det. En extra fördel är att kunna redigera GIF för att få dem att visas som du vill innan du sparar dem som videofiler som du kan importera till din videoredigerare.

Windows Filmskapare

Om du använder Windows Vista kommer den med en äldre version av Windows Movie Maker har den unika möjligheten att importera animerade GIF-filer. Klicka bara på "Importera bilder" och dubbelklicka på en av dina animerade GIF-filer för att lägga till den i mediesamlingen. Du kan sedan dra GIF ner till tidslinjen för att bädda in den i din video. Du kan inte göra detta med Windows Movie Maker-programmet som du lägger till i Windows 8 som en del av Windows Essentials-paketet.

Tips

När du handlar för skärmbildsprogram, se till att den du väljer har möjlighet att spara videor som du producerar i ett format som ditt videoredigeringsprogram stöder. Till exempel, om inspelningsprogrammet bara sparar filer i FLV-format och din videoredigerare bara fungerar med AVI-filer, kan du inte lägga till en animerad GIF-video som du har sparat som en FLV till en video du arbetar på i din videoredigerare.