Påverkar flera användare som använder internet hastigheten?

I takt med att datorer har blivit en mer ingrodd del av samhället har förmågan för hem och små kontor att länka flera användare till en enda Internetanslutning ökat. Många användare som delar samma anslutning kan påverka internethastigheter, beroende på ett antal faktorer, inklusive typen av internetanvändning och nätverkets tillgängliga bandbredd.

Anslutningens hastighet

Höghastighetsinternetanslutningar varierar enormt i mängden tillgänglig bandbredd. Vissa DSL-anslutningar tillåter så lite som 256 000 bitar data per sekund eller 256 kbps, medan avancerade kabelanslutningar kan lova över 100 Mbps eller 100 000 000 bitar per sekund. Nedre anslutningar påverkas märkbart när fler än tre personer ansluter, medan anslutningar med hög bandbredd kan rymma en hel kontorsbyggnad utan betydande avmattning.

Trådbunden och trådlös

Innan internetbandbredden blir en faktor måste användarna kämpa med lokal bandbredd. Trådlösa routrar annonserar för 54 Mbps för 802.11g-nätverk och upp till 300 Mbps för 802.11n-nätverk. Ett enda trådlöst nätverk delar emellertid denna maximala bandbredd mellan alla enheter som är anslutna till det trådlösa nätverket. En enskild användare i det trådlösa nätverket kan i teorin sända med 300 Mbps i ett 802.11n-nätverk. Men fem användare i samma nätverk, som kommunicerar samtidigt, kunde endast teoretiskt uppnå 60 Mbps.

Trådbundna anslutningar, däremot, ansluter generellt till en switch. Växlar erbjuder regelbundet hastigheter på upp till 1 Gbps eller 1000 Mbps, vilket inte delas av någon annan enhet. Nedre omkopplare, som de som är inbäddade i populära trådlösa internetroutrar, kan överbelastas om mer än cirka 10 användare samtidigt streamer data. Trådbundna anslutningar upplever dock vanligtvis inte samma avmattning som trådlösa användare. När det är möjligt ansluter du stationära enheter, till exempel stationära datorer, till Internet via trådbundna anslutningar.

Typ av användning

Att bara surfa på Internet kräver inte en konstant höghastighetsanslutning. Att surfa på enkla webbsidor och arbeta med e-post förbrukar endast en liten del av bandbredden, även om dussintals användare gör det samtidigt. Till och med Voice over Internet Protocol-telefoner behöver bara några dussin kilobit för att fungera. Strömmande video och stora nedladdningar kan dock kräva så mycket bandbredd som anslutningen tillåter. Om varje användare strömmar högupplöst video samtidigt eller om många användare laddar ner stora filer regelbundet tar det inte lång tid att märka en betydande inverkan på nätverket.

Låga uppladdningshastigheter

En ofta förbises faktor som påverkar internethastigheten är uppladdningsbandbredd. När du besöker en webbsida måste din dator först skicka en begäran om den sidan. Dessa förfrågningar förbrukar mycket mindre bandbredd än nedladdningen, men de måste gå igenom innan en nedladdning kan börja. För att spara kostnader kommer många internetleverantörer att erbjuda hög nedladdningshastighet, men mycket lägre uppladdningshastigheter. Om en användare i nätverket använder en betydande mängd uppladdningsbandbredd genom att skicka stora filer kan det vara svårt för andra användare att skicka in sina egna förfrågningar om nedladdningar, vilket resulterar i uppfattningen att internetanslutningen har minskat.