Vilka GPS-system har körassistans?

Många delar av gatan eller motorvägen är inte vänliga för oinvigde. Även om du använder en GPS-enhet för att planera ruttens vändningar kan du lätt befinna dig i fel fil och titta hjälplöst när du passerar rätt sväng. Istället för att ta en tidskrävande omväg för att komma tillbaka till rätt plats eller göra en svår eller farlig sista minuten-filbyte, ger många moderna GPS-enheter vägledning för att styra dig in i rätt fil. Lane Assist är Garmins namn för den här funktionen.

Lane Assist 101

I det övre vänstra hörnet av din Garmin ser du en ikon som liknar ett vägskylt med pilar som anger svängfält. Normalt visar du nästa sväng genom att trycka på ikonen. På modeller med Lane Assist ändrar den skärmen från den konventionella kartvyn till en grafisk framställning av den kommande svängen, med en ljusfärgad pil som visar din rätta väg genom filerna. När du väl har navigerat på den svåra sträckan, tryck på Lane Assist-ikonen en gång till för att återgå till din normala kartvy.

Modellval

Lane Assist-funktionen är tillgänglig på ett antal Garmins GPS-enheter i mellan- och övre området. Även om de faktiska modellerna kommer att variera över tiden fanns det totalt 50 modeller som stödde Lane Assist i november 2012. Dessa inkluderade Nuvi Prestige-serien och Advanced-serien, med modellnummer i 2400- och 3400-serien och 2500- och 3500-serierna, samt Nuvi 30, 40, 50 och många andra. Vissa lastbilsorienterade Dezl- och Nuvi-modeller inkluderar också funktionen, vilket kan vara till stor hjälp för förare som ofta transporterar laster till okända destinationer.

Uppgradera sökväg

Tyvärr är inte Lane Assist en funktion som kan läggas till i befintliga modeller. Om din nuvarande Garmin inte stöder det är det enda sättet att lägga till Lane Assist genom att uppgradera till en nyare modell. Om du inte ska behålla din äldre GPS för ett annat fordon kan den säljas eller - i vissa fall - handlas in för att kompensera en del av uppgraderingskostnaden. Garmins outletbutik i Chicago accepterar inbyten, och det gör vissa elektronikhandlare som Radio Shack. Alla kartor du har köpt från Garmin innehåller redan Lane Assist-data så att du inte behöver köpa nya efter att du har uppgraderat.

Konkurrenskraftiga produkter

Lane Assist är Garmins tillvägagångssätt för vägbyte, men andra tillverkare erbjuder liknande teknik. Till exempel erbjuder konkurrerande GPS-tillverkare TomTom en konkurrensfunktion som kallas Advanced Lane Guidance. ALG fungerar automatiskt och byter automatiskt till filändringsvyn när du kommer nära din tur. Magellan kallar sin version av tekniken Highway Lane Assist, och de flesta andra tillverkare erbjuder variationer på temat. Om filbytehjälp låter som en make-or-break-funktion för din nästa GPS, sök i tillverkarens webbplatser för den funktionen eller fråga personalen i din favoritelektronikbutik.