Hur kabel-tv fungerar: Handledningen

Kabel-TV, som introducerades på 1970-talet, erbjuder ett större antal kanaler samtidigt som man löser antennmottagningsproblem. Med en direktmatning till TV- eller avkodningsboxen är kabel-TV det mest använda TV-mottagningsmediet. Att förstå hur kabel-tv verkligen fungerar ger insikt i hur en kabel som leder in i ditt hem kan bära så mycket information.

Bandbredd

Kabelkanaler tillåts bandbredd på 6 megahertz, eller MHz, per kanal. Med tanke på att koaxialkabel har många gånger så kan den bära många kanaler in i hemmet på en enda RG-6 koaxialmatning. Vissa kabelleverantörer använder en tjockare, styvare kabel, kallad RG-11, för att få högupplöst eller HD, kabeltjänst och bredbandsinternet till ditt hem. Denna kabel kan bära känsliga digitala data i miles utan förlust.

Hur företag får sina signaler

Det kan vara förvånande att höra att de flesta kabelföretag får sina signaler från, ironiskt nog, satellitleverantörer. Med hjälp av stora rätter får dessa företag kanaldata från sina leverantörer, paketerar kanal- och bredbandsinternettpaket enligt önskemål och säljer dem vidare till sina abonnenter. Det är vettigt om du tänker på att ingen markbunden sändare skickar de typer av kanaler du ser på dina lokala stationer. Ibland kan kabel-tv-tjänster falla ur på grund av svårt väder, precis som ett satellitsystem du kan ha hemma.

Kompression

Komprimeringens magi är att kabel-TV-företag kan skicka potentiellt tusentals kanaler till ditt hem, var och en med samma 6-MHz bandbredd per kanal. MPEG-2 och MPEG-4 är de två komprimeringsscheman som finns i kabel-TV-sändningar. MPEG står för Motion Picture Experts Group. Denna teknik syftar till att eliminera mycket av onödiga data på kanalen, samtidigt som bildkvaliteten inte påverkas negativt. HD aktiveras via kabel tack vare MPEG-komprimeringsscheman. Faktum är att många kanaler är digitalt kodade och låses upp med hjälp av en kabelbox. Denna kodning gör att en kabel kan bära alla kanaler, vilket inte kräver en andra koaxialmatning för premiumkanaler.

Kabelfördelningsboxar

Kabelföretag använder omfördelningsrutor för tjänster som finns i ditt område eller din trädgård för att förstärka signalerna till dig och dina grannar. När du tittar inuti ser du flera koaxialkablar anslutna till det som verkar vara en stor splitter, som i sin tur är ansluten till en silver- eller svart låda. Detta gör att kabelmatningen kan överföras i flera mil utan betydande försämring. Fiberoptisk kabling tillåter mer data från tjänsteleverantören, som sedan konverteras till koaxialkablar som leder in i ditt hem eller företag.