Hur man hindrar Facebook från att komma åt dina iPhone-kontakter

Om du använder Facebook eller Facebook Messenger-appen på telefon är det troligt att Facebook har obegränsad åtkomst till kontaktlistan på din iPhone. Låt oss ta en titt på hur vi kan hindra Facebook från att komma åt dina iPhone-kontakter.

Varför hindra Facebook från att komma åt dina iPhone-kontakter

När du laddar ner och installerar Facebook på din iPhone eller iPad kommer den att uppmana dig att ge åtkomst till Kontakter.

Men när du ger Facebook tillgång till dina kontakter kommer den att börja använda denna information för att föreslå vänner. Detta blir verkligen irriterande när du börjar se slumpmässiga människor som din frisör, rörmokare, ditt företag och professionella medarbetare som visas som föreslagna vänner i Facebook-feeds.

Föreställ dig att träffa många människor på ett seminarium och lägg till dem i din adressbok, alla dessa människor kommer att föreslås som dina Facebook-vänner.

För att helt stoppa Facebook från att komma åt Kontakter på iPhone måste du gå igenom följande huvudsteg.

  1. Radera information som Facebook redan har om dina kontakter
  2. Stoppa Facebook-appen från att komma åt kontakter på iPhone
  3. Stoppa Facebook Messenger från att komma åt iPhone-kontakter

Radera information som Facebook redan har om dina kontakter

Innan du stoppar Facebook-appen på din iPhone från att komma åt din kontaktlista är det viktigt att du tar bort de kontakter som Facebook redan har åtkomst till på din iPhone och laddat upp denna information till dess servrar.

1. Öppna Safari eller någon annan webbläsare på din iPhone och besöka Facebook Contact Manager-sidan

2. Logga in på ditt Facebook-konto genom att ange e-postadressen eller telefonnumret som är kopplat till Facebook och ange lösenordet för ditt Facebook-konto.

3. När du är inloggad kommer du på skärmen "Ladda upp och hantera dina kontakter". Klicka helt enkelt på knappen Ta bort alla för att ta bort information om dina kontakter på Facebook-servrar (se bild nedan).

4. Du kommer att se ett meddelande som informerar dig om att Facebook inte kommer att kunna berätta när dina vänner börjar använda Messenger, om du tar bort all din uppladdade kontaktinformation. Klicka på alternativet Ta bort alla för att bekräfta borttagningen.

6. Logga ut från ditt Facebook-konto.

Nu när du har rensat all information om dina iPhone-kontakter som laddats upp till Facebook-servrar är nästa steg att stoppa Facebook och Facebook Messenger-appen från att komma åt dina kontakter på iPhone.

Förhindra Facebook från att komma åt dina kontakter på iPhone

När du har tagit bort den information som laddats upp av Facebook till dess servrar kan du gå vidare och följa stegen nedan för att hindra Facebook från att komma åt dina iPhone-kontakter.

1. Öppna Inställningar på din iPhone eller iPad.

2. Bläddra nedåt på inställningsskärmen och tryck på Facebook.

3. På nästa skärm ska du hindra Facebook från att komma åt dina iPhone-kontakter genom att flytta växeln bredvid Kontakter till OFF-position (se bild nedan)

Efter det kommer Facebook inte längre åtkomst till information om dina kontakter på iPhone.

Stoppa Facebook Messenger från att komma åt iPhone-kontakter

Precis som den huvudsakliga Facebook-appen synkroniserar Facebook Messenger-appen också information om dina kontakter i bakgrunden och använder denna information för att meddela dig, om någon av dina kontakter börjar använda Facebook Messenger.

1. Klicka på appen Inställningar på din iPhone

2. Bläddra ner på skärmen Inställningar och tryck på Sekretess.

3. Klicka på Kontakter på sekretessskärmen (se bild nedan).

4. På kontaktskärmen, slå AV brytaren bredvid Messenger.

Med de här stegen har du inaktiverat Facebook Messenger från att komma åt dina kontakter på iPhone.

Stoppa Facebook Messenger från att automatiskt synkronisera iPhone-kontakter

Som standard är Facebook Messenger-appen på din iPhone inställd för att ladda upp information om dina kontakter till Facebook-servrar. Följ stegen nedan för att stoppa Facebook Messenger-appen från att automatiskt synkronisera kontakter.

1. Starta Facebook Messenger-appen på din iPhone.

2. Klicka sedan på Me-fliken längst ner till höger på skärmen (se bild nedan)

3. Klicka på People på nästa skärm.

4. På People-skärmen, slå AV alternativet för Synkronisera kontakter.

5. Du kommer att se en popup, klicka på Stopp synkronisera för att bekräfta din åtgärd.

Det är viktigt att du hindrar både Facebook- och Messenger-appen från att få åtkomst till dina iPhone-kontakter, det är inte tillräckligt att göra detta bara på Facebook-appen. Om du har följt denna webbplats kan du redan ha inaktiverat Facebook-ägda WhatsApp från att dela ditt telefonnummer med Facebook.