Hur kan jag identifiera mitt ljudkort?

Ljud är en viktig del av den totala datorupplevelsen. Oavsett om du är beroende av dina högtalare för att varna dig för ny e-post eller om du är en erfaren datorspelare, är ljud en integrerad del av din maskin. Maskinvaran i din dator som ger ljudutgång kallas ljudkortet. Du bör veta hur du identifierar vilken typ av ljudkort som är installerat i din dator och hur du hittar dina ljudkortsutgångar så att du kan ansluta dina hörlurar eller högtalare.

Hitta kontrollpanelen

För att identifiera ditt ljudkort i Windows, börja med att öppna fönstret "Kontrollpanelen", som finns i "Start" -menyn. Om din dator är inställd på att visa kategorivy väljer du ikonen "Ljud, tal och ljud" och klickar sedan på länken "Ljud och ljudenheter". Om din dator visar den klassiska vyn, välj ikonen "Ljud och ljudenheter". I något av dessa steg visas fönstret "Egenskaper för ljud och ljudenheter".

Hitta ljudkortet i kontrollpanelen

Hur kan jag identifiera mitt ljudkort?

Klicka på fliken "Hårdvara" i fönstret "Egenskaper för ljud och ljudenheter". Ljudkortet listas under "Enheter" och kommer att identifieras med namnet eller typen av ljudkort. I detta avsnitt finns också ljudkodek, drivrutiner och DVD- och CD-enheter. Genom att dubbelklicka på ljudkortets post öppnas fönstret "Egenskaper" och mer information om din enhet.

Hitta ljudkortets utgångar

De flesta ljudkort har ett vanligt hörlursuttag för anslutning till datorhögtalare, hörlurar eller stereoanläggning. Beroende på modell och typ av dator kan du ha en eller flera ljudutgångar. Stationära datorer har vanligtvis ett ljudkortuttag på maskinens baksida och det identifieras antingen med en grön ring runt uttaget eller en hörlursikon. Nyare skrivbord kan också ha ett ljuduttag på maskinens framsida eller till och med på bildskärmen. Bärbara datorer har ofta ett ljudutgång på framsidan eller sidan av maskinen, märkt med en hörlursikon.