Hur fungerar en smartphone?

Tillgängligheten av hårdvara och programvara avgör hur smartphones fungerar, eller, för den delen, att de till och med finns. Med tillkomsten av pekskärmar som faktiskt gav användarna en lyhörd yta blir smartphone-gränssnitt mer intuitiva. Dessutom gav införandet av geolokaliseringsteknik som en integrerad del av mobiloperatörstjänster applikationer ett sätt att lokalisera användaren på kartor eller för sociala nätverksändamål. Litet och bärbart långtidsminne gav dessa telefoner möjlighet att lagra bilder och andra media. Slutligen tog mobila enhetsspecifika operativsystem samman all denna teknik till en smartphone som kan ta bilder, surfa på Internet och köra applikationer. Denna tekniksamling får smarttelefoner att fungera.

Pekskärmar

Pekskärmar har funnits sedan PDA: s dagar, vanligtvis används tillsammans med en penna. Efter det uppstod resistiva pekskärmar. Dessa pekskärmar var konstruerade av lager av ledande material åtskilda från varandra. När användaren trycker på skärmens yta, antingen med en penna eller ett finger, kommer skikten att röra vid och slutföra en krets och känna av beröringens plats. Kapacitiva pekskärmar använder ledningsförmågan hos det rörande objektet - vanligtvis ett finger - för att registrera beröring. Smartphones använder kapacitiva pekskärmar för att göra touch-interaktion bekväm och naturlig.

GPS och geolokalisering

Smartphones innehåller också möjligheten att lokalisera användaren via GPS-teknik. Vanligtvis skickar och tar emot smarttelefonen, precis som vilken mobiltelefon som helst, data, inklusive GPS-koordinater, från mobilnätverket. Nätverket eller tredjepartsapplikationer kan sedan använda denna information för att identifiera användarens plats. På så sätt kan applikationerna i telefonen, till exempel kartapplikationer eller sociala applikationer, använda den här informationen för att föreslå väg- eller gångbeskrivningar eller attraktioner att besöka.

Flashminne

Uppfinningen av flashminne har gjort datalagring med hög kapacitet lättare att åstadkomma på små enheter. Flash-kort representerar hur denna teknik möjliggör smartphones. Flash-kort är små, tunna och rymmer var som helst mellan 1 GB och 64 GB data. Detta gör att smartphones kan ladda ner och lagra applikationer från mobilnätet. Det gör det också möjligt för smartphones att spara ett stort antal bilder, textmeddelanden och röstmeddelanden.

Operativsystem

Aspekten av smartphones som binder samman alla hårdvarunovationer är ett operativsystem som är speciellt utformat för smarttelefonanvändning. Apples iOS-funktioner på Apples telefoner och surfplattor och ger en stabil plattform avsedd speciellt för mobil användning. Googles Android och Microsoft Windows Phone 8 gör detsamma för andra telefoner än Apple. Dessa operativsystem är tänkta att köras på små enheter, med hjälp av pekteknik och fungerar främst med begränsade processresurser och mindre hårddiskutrymme.