Hur fungerar direkttrafik på GPS?

Varje GPS-navigator kan hjälpa dig att hitta den snabbaste vägen till din destination, men vissa avancerade modeller erbjuder ytterligare funktioner som är praktiska. Ett sådant alternativ är live-trafikuppdateringar, som ger dig möjlighet att röra dig runt olyckor och avmattningar innan du fastnar i bumper-to-bumper-trafik. Beroende på din GPS-modell kan du behöva ytterligare hårdvara eller ett servicemedlemskap innan du kan dra nytta av trafikuppdateringar.

Grunderna

Trafikinformationen till din GPS-navigator kommer från olika källor. Företag kombinerar sensordata för transportdepartementet, rapporter från lastbilsföretag och sjöfartstjänster och liveuppdateringar från radio- och TV-nyhetsobservatörer för att skapa en realtidsmodell av det aktuella trafikflödet. Tjänsterna kombinerar dessa uppgifter för att uppskatta förseningar för pendlare som tar gemensamma rutter. De kan till och med identifiera var trafiknarkar börjar och slutar.

FM-trafik

Om din GPS har direkttrafik via FM måste du ansluta enhetens antenn för att få uppdateringar. Vanligtvis är antennen en del av strömkontakten, men den kan också vara en separat enhet. När antennen är ansluten får din GPS en speciell sidobandsignal från närliggande FM-torn som sänder trafikuppdateringar i realtid. Vanligtvis är FM-trafikuppdateringar mindre detaljerade än andra källor för live-trafikdata, men FM-uppdateringar är gratis för alla som har rätt mottagare.

Mobiluppdateringar

Förutom en FM-mottagare innehåller vissa GPS-apparater ett mobilmodem som har tillgång till premiumtjänster. Dessa enheter får detaljerade trafikuppdateringar direkt från tillverkaren. De överför också information om dina nuvarande resevillkor som används för att förfina systemets fördröjningsuppskattningar. Om flera GPS-enheter indikerar att deras användare saktar ner kan det vara ett tecken på att trafiken säkerhetskopieras och fördröjningstiderna ökar. Vanligtvis kräver dessa tjänster en månads- eller årsavgift. De kan också ge väder, gaspriser och annan realtidsinformation.

Omdirigering

GPS-modeller hanterar trafikomläggning på olika sätt. När vissa GPS-apparater upptäcker en trafikstockning framåt dyker de upp en varning och låter dig trycka på en knapp för att navigera runt blockeringen. Andra modeller införlivar automatiskt dessa trafikuppdateringar i sina riktningar, planerar och jämför olika rutter för att säkerställa att du förblir på den snabbaste och mest direkta vägen till din destination. I båda fallen fortsätter din GPS att ta emot och analysera uppdateringar för närliggande rutter och arbetar ständigt för att säkerställa den optimala vägen till din destination.