Vad behöver du för att köra dubbla bildskärmar?

För att köra en andra bildskärm måste systemets grafikkort stödja en konfiguration med dubbla bildskärmar och ha en extra videoutgång. Den sekundära skärmen kan fungera som en förlängning av originalskärmen, vilket ger dig mer skärmfastigheter eller som en duplicerad skärm. Stöd för dubbelskärm är utbrett; det finns även på moderna bärbara datorer och allt-i-ett-datorer.

Grafikkort med stöd för dubbelskärm

Ett snabbt sätt att kontrollera om ett grafikkort kan stödja två bildskärmar är att titta på baksidan av kortet: om det har mer än en skärmkontakt - inklusive VGA, DVI, Display Port och HDMI - kan det hantera en dubbel- bildskärmsinställningar. Bärbara datorer som har en utgående kontakt stöder också en extern andra bildskärm. En stationär dator utan grafikkort med dubbla bildskärmar kan uppgraderas med antingen PCI Express- eller PCI-grafikkort, beroende på vilken typ av expansionskort som moderkortet stöder.

Bildskärmar

Uppenbarligen måste du ha två bildskärmar för att köra en dubbelskärmsinstallation. De två skärmarna behöver inte vara från samma tillverkare, använda samma anslutningstyp, ha samma storlek eller visa samma upplösning: Två skärmar ska fungera. Den andra bildskärmen behöver inte heller vara en datorskärm; HDTV och datorer stöder allmänt HDMI-anslutningsstandarden. HDTV kan också ha stöd för antingen DVI eller VGA. Att ansluta en TV som en sekundär bildskärm fungerar på samma sätt som att ansluta en traditionell bildskärm.

Kablar och omvandlare

För att köra dubbla bildskärmar krävs att gemensamma anslutningstyper finns på bildskärmarna och grafikkortet. Om en eller båda bildskärmarna inte delar ett gemensamt anslutningsformat med grafikkortet kan du vanligtvis ansluta omvandlare till kortet för att byta anslutningstyp. Du kan till exempel ansluta en VGA-bildskärm till en DVI-grafikanslutning genom att ansluta en DVI-till-VGA-adapter till DVI-kontakten. DVI, HDMI och Display Port fungerar med varandra, men VGA kan bara konverteras till DVI.

Drivrutiner och konfiguration

Om du har all din hårdvara klar, behöver den fysiska konfigurationen endast ansluta båda bildskärmarna till respektive datorskärmsuttag och ansluta båda skärmarna till eluttag. Programvarusidan kräver mer arbete än hårdvarusidan. Innan du ställer in den andra skärmen, ladda ner och installera grafikkortets senaste drivrutiner från tillverkarens webbplats eller via Windows Update-verktyget. När bildskärmarna är anslutna och drivrutinerna installerade kan du trycka på "Windows-P" på tangentbordet för att visa genvägsmenyn med dubbla skärmar. Välj "Duplicera" så att båda skärmarna visar samma skärm eller välj "Expand" för att köra den andra skärmen som en förlängning av skrivbordet. Du kan komma åt mer avancerade konfigurationsalternativ genom att högerklicka på skrivbordet och välja "Skärmupplösning" för att öppna en meny med alternativ som gör att du kan justera skärmupplösningen och vilken bildskärm som är på vilken sida.