Fördelarna med att använda sökmotorer

Enligt Netcraft, webbstatistikorganisationen, är Internet värd för över 625 miljoner aktiva webbplatser vid tidpunkten för publiceringen. Sökmotorer som Google och Bing är nycklarna till att hitta de svar du söker i denna enorma massa data. En sökmotor undersöker webbplatser och bygger en databas organiserad efter deras innehåll. När du skriver in några beskrivande ord på sökmotorns hemsida hittar den och visar en lista med matchande webbplatser rangordnade efter relevans.

Tidsbesparingar

En sökmotor sparar tid på två sätt: genom att eliminera behovet av att hitta information manuellt och genom att utföra sökningar i höga hastigheter. Utan en sökmotor skulle du behöva titta på webbplatser en efter en och granska innehållet i varje noggrant - ett tråkigt perspektiv. En sökwebbplats jämför automatiskt dina kriterier med miljarder webbsidor och ger dig resultat på en bråkdel av en sekund. Du kan utföra dussintals sökningar under några minuter och ändra kriterierna när du begränsar resultaten.

Relevans

När en sökmotor skannar en webbplats gör den innehållet för relevans för vissa sökord. Exempelvis får webbplatsen "Joe's Pizza" högre sökord "pizzarestaurang" än sajten "Acme Pizza Dough Distributors." Även om sökföretag håller sina rankningsformler hemliga tar de hänsyn till faktorer som upprepning av relaterade ord och länkar från andra webbplatser. En sökmotor sorterar sin resultatsida efter relevans för dina kriterier, med poängen i fallande ordning. Du ser de högst poängsatta resultaten högst upp; när du flyttar dig ner på listan blir webbplatser mindre relevanta.

Fri tillgång

Vissa sökmotorer, som LexisNexis, är specialiserade på juridisk eller annan specialiserad, vetenskaplig information; dessa webbplatser tar ut en avgift för att använda sina tjänster. Google, Bing och Yahoo betalar för sin verksamhet genom reklam; sökningar är gratis för användaren, utan begränsningar för den information du söker, tiden du spenderar på webbplatsen eller antalet sökningar du utför. Även om detta gynnar alla användare är det en särskild fördel för studenter, arbetssökande och andra med begränsade medel.

Omfattande

Sökmotorer skannar hela webben och behåller omfattande data på varje sida de katalogiserar. Eftersom sökföretag har så mycket data hjälper de dig att hitta obskyra webbplatser som du annars inte skulle känna till. Det är mer sannolikt att sökresultaten ger dig för mycket information snarare än för lite.

avancerad sökning

Förutom nyckelord låter sökmotorer dig använda avancerade sökalternativ för att förfina dina resultat. Dessa alternativ gör dina sökningar mer flexibla och sofistikerade. Om du till exempel vill utesluta resultat som innehåller ett visst ord, skriver du ett minustecken före ordet. Om du vill leta efter en exakt fras omger du den med citattecken. Om du bara vill söka efter en specifik webbplats eller grupp av webbplatser, skriv "site:" utan citat följt av webbplatsens webbadress. Du kan till exempel söka efter omnämnanden av öl på Facebook genom att skriva "ölwebbplats: www.facebook.com." För att söka på alla högskolor och universitet för kärnfysik, använd "kärnfysikwebbplats: .edu."