Vilka är de grundläggande datorkunskaper som krävs för de flesta jobb?

Eftersom majoriteten av företagen flyttar till online-applikationer kan det bara vara svårt att ansöka om ett jobb om du inte har grundläggande datorkunskaper. Även om du inte behöver vara en teknologisk guide för att överleva i dagens arbetskraft, finns det flera grundläggande färdigheter som är avgörande för att få och behålla många typer av anställning.

Ordbehandling och skrivning

Många jobb kräver att du använder något slags ordbehandlingsprogram, även om det bara är en e-postredigerare. Du bör ha grundläggande skrivfärdigheter och kunna skriva in information i en ordbehandlare, spara filen och öppna den igen senare. Du bör också kunna utföra grundläggande textredigering som att justera marginaler, avstånd och formatering av text. Om du kan trycka på har du en klar fördel jämfört med människor som måste jaga och kolla på nycklarna och ditt jobb blir mycket lättare.

Använda internet

Du måste hitta dig runt på Internet oavsett vilket jobb du har. Du bör kunna använda en webbläsare som Internet Explorer för att undersöka information. Dessutom går många företag idag över till webbaserade lösningar för att spara pengar och öka effektiviteten, så det är mycket viktigt att kunna använda webbaserade applikationer. Om du till exempel är en löneaktör kan du behöva logga in på din löneleverantörs webbplats och ladda upp information när du behandlar företagets löner. Om du reser för ditt jobb kanske ditt företag inte accepterar återbetalningsblanketter för papperssträcka och kanske kräver att du skickar in ett webbaserat formulär istället.

Använda kringutrustning

Bortsett från tangentbord och möss, kommer du troligtvis också att använda skrivare och annan kringutrustning i alla jobb. Du måste åtminstone veta hur du skickar ett dokument till en skrivare, även om det hjälper oerhört att veta hur man byter bläck eller tonerkassett. Eftersom många företag upptäcker fördelarna med papperslösa arkivsystem kan du också behöva använda en skanner för att konvertera pappersdokument till datorfiler.

Lösenordshantering

De flesta företag kräver åtminstone att du loggar in på din dator med ett användarnamn och lösenord. Beroende på din jobbfunktion kan du få flera användarnamn och lösenord att komma ihåg för olika system och webbplatser, och många IT-avdelningar kräver att du ändrar dem enligt ett fast schema - speciellt om du arbetar inom hälso- och sjukvården där säkerhet för personlig hälsoinformation är kritisk. Medan alla glömmer sina lösenord ibland, om du börjar glömma dina regelbundet, kan du drabbas av disciplinära åtgärder. Därför måste du utveckla ett system för att komma ihåg dem - ett som inte inkluderar att skriva ner dem på en klisterlapp som är fäst vid din bildskärm. Om du måste skriva ner dem, förvara dem på en säker plats som en låst skrivbordslåda.