Skillnaden mellan manliga och kvinnliga kontakter på en dator

Elektroniska kablar, portar och kontakter, inklusive för datorer, slutar i en av två kategorier av kontaktdon: man eller kvinna. I allmänhet använder portar inbyggda i datorer och annan elektronik kvinnliga kontakter - bildskärmsportar, USB-portar, ljudportar och Ethernet-portar är alla kvinnliga. Omvänt har båda ändarna av de flesta kablar, förutom förlängningskablar, hankontakter.

Plocka en kabel

Om du vill köpa en kontakt för att ansluta en kringutrustning, till exempel en kabel för att ansluta en musikspelare till ett ljudsystem, behöver du vanligtvis en man-till-man-kabel (M / M) som ansluts till honportar på båda enheterna. Förlängningskablar är å andra sidan alltid hane-till-hona (M / F): ena änden av sladden har en honport, så att du kan koppla en andra kabel.

Vissa typer av icke-förlängningskablar är också hane-till-hona, såsom strömkablar för stationära datorer. Slutet på sladden som ansluts till eluttaget slutar i stift, och änden som ansluts till datorn har uttag. I de fall där terminologin inte är tydlig, titta på bilder av kabeln i fråga innan du köper en.

Könsadaptrar

A könsadapter - kallas också a könsbyte eller könsomvandlare - gör att två manliga eller två kvinnliga kontakter kan kopplas ihop. Vid vanlig daglig användning krävs dock inte sådana adaptrar. Enheter och kablar med hankontakter är utformade för att anslutas till honkontakter, så att länka två hankontakter via en adapter ger ofta inte ett fungerande resultat och kan vara farligt för enheterna som ansluts. Till exempel är det fysiskt möjligt att ansluta två iPhones med två USB-kablar och en adapter, men länken skulle vara ineffektiv och inte tillrådlig.