Varför ökar min CPU-användning upp och ner?

Under de mörka åldrarna av persondatorer - tillbaka på 1980-talet - slog du på din dator, skrev in några rader och slutresultatet försökte du uppnå antingen fungerade eller inte. Sedan kom det grafiska användargränssnittet, följt av multitasking, och datorns "frysningar" blev frustrerande fakta i livet eftersom du inte hade någon aning om källan till problemet. Nu kommer de flesta datorer med verktyg för att övervaka prestanda, inklusive CPU-användning, så att du kan identifiera problem och styra dina felsökningsarbeten ordentligt. Men dessa verktyg erbjuder också ytterligare ett lager frustration när din CPU-skärm visar vilda variationer och du har ingen aning om vad som händer. Det finns några få potentiella källor för fenomenet.

CPU-användning

Varför ökar min CPU-användning upp och ner?

Den centrala bearbetningsenheten på din dator hanterar inte bara de explicita beräkningarna för kalkylblad och liknande applikationer utan också de implicita beräkningarna som är nödvändiga för att utföra ordbehandlingsuppgifter, videodisplayer och webbsurfning. Om du kör flera applikationer, var och en med en hel del CPU-användning, kommer din dator att köra långsamt. I nästan alla operativsystem kan du titta på din CPU-användning för att avgöra hur mycket av den möjliga CPU-kapaciteten som används av varje applikation. Du kan också se den totala CPU-användningen.

Ditt programanvändning

Uppenbarligen, när du initierar en åtgärd - starta en beräkning, kör en video, skicka ett e-postmeddelande eller starta ett nytt program - du ber mer om din CPU, så att användningen kommer att öka. Ibland ber du dock inte din dator att göra någonting nytt och CPU-användningen hoppar fortfarande upp och ner. Var medveten om att även om du inte ber din dator att göra något nytt kan de program du kör kräva mer uppmärksamhet. Till exempel kan ditt e-postprogram kontrollera servern, din ordbehandlare kan automatiskt spara dina dokument och din webbläsare kan ladda en ny ram. Dessa typer av förfrågningar frågar alla mer om CPU: n och kommer att ändra procentsatsen för CPU-användningen.

När inget körs

När ingenting körs och din CPU-användning fortfarande varierar - även om du inte har startat några applikationer och du kör inget annat än operativsystemet och din CPU-bildskärm - finns det ett par oskadliga förklaringar för detta beteende. Först kör din dator bakgrundsprocesser som virussökningar och systemindexering med jämna mellanrum. För det andra har de flesta moderna processorer förmågan att ändra sin hastighet för att spara energi. Om du arbetar på låg nivå saktar din processor ner och de löpande uppgifterna använder en hög procentandel av processorns kapacitet. Om uppgiften är tillräckligt för att sparka processorn i hög växel ändras inte själva uppgiften, men CPU: n har mer kapacitet vid högre hastighet så att CPU-användningsprocenten går ner. Dessa skäl kan skicka CPU-användning svängande utan någon uppenbar orsak.

The Bad Stuff

Slutligen finns det några skadliga program där ute som kan orsaka att din CPU-användning varierar medan de inte är bra. Virus och maskar av olika slag infiltrerar ditt system specifikt så att de kan använda din CPU. Den här skadliga programvaran är väldigt bra att gömma sig i ditt system, så det verkar köra din CPU till extrema utan anledning. Om du misstänker att detta händer, skaffa dig ett virussökningsprogram samt en dedikerad anti-malware-skanner och kör dem regelbundet.