Fix: Kan inte logga in på Windows 10-datorn

Nedan hittar du ett antal sätt att fixa inloggningsproblem med Windows 10; om du upptäcker att du inte kan logga in på Windows 10-datorn även efter att du har angett rätt lösenord på inloggningsskärmen.

Kan inte logga in på Windows 10-datorn

Som nämnts ovan antar den här guiden att du inte har glömt ditt inloggningslösenord och ändå inte kan logga in på Windows 10-datorn även efter att du har angett rätt lösenord på inloggningsskärmen.

Detta problem uppstår oftast efter en Windows 10-programuppdatering, men det kan också uppstå på grund av en mängd andra orsaker, allt från mindre programvarufel till en skadad användarprofil, skadat operativsystem och andra skäl.

Om du upptäcker att du inte kan logga in på Windows 10 efter en programuppdatering bör du kunna lösa problemet genom att följa stegen nedan för att starta om datorn och starta Windows 10 i säkert läge.

Starta om din dator

Inloggningsproblemet på din Windows 10-dator kan bero på fastnade filer eller andra mindre programvarufel. Sådana problem kan åtgärdas oftast genom att bara starta om datorn.

1. Klicka på Power-ikonen längst ner till höger på din inloggningsskärm och klicka sedan på Restart-alternativet i den lilla menyn som visas.

2. Vänta tålmodigt på att din dator stängs av och starta om.

Beroende på problemet med din dator kan det ta en stund innan omstartsprocessen är klar. Låt tillräckligt med tid för din dator att stängas av ordentligt och starta om.

Använd skärmtangentbordet

Om du misstänker att tangentbordet på din dator kanske inte fungerar korrekt kan du försöka logga in på din dator med skärmtangentbordet.

Denna lösning kan endast användas om du har aktiverat skärmtangentbordet vid inloggningsskärmen på din dator.

1. Beroende på dina inställningar kan du hitta tangentbordet på skärmen som är redo att användas på inloggningsskärmen.

Om inte, klicka på ikonen Enkel åtkomst som ligger längst ner till höger på din inloggningsskärm och se om skärmtangentbordet är tillgängligt i menyn som visas (se bild nedan).

2. Använd skärmtangentbordet och se om du kan logga in på din dator.

Starta Windows 10 i säkert läge

Som nämnts ovan kan start av datorn i säkert läge fixa Windows 10-inloggningsproblem i de flesta fall, särskilt om problemet har börjat efter en programuppdatering och även i andra fall.

Det enklaste sättet att starta Windows 10 i felsäkert läge är att trycka och hålla ned Skift-tangenten och sedan klicka på Starta om.

1. Håll Shift-tangenten intryckt på datorns tangentbord och klicka sedan på Starta om från nedre högra hörnet på inloggningsskärmen (se bild nedan)

2. Klicka på Felsökning på nästa skärm.

3. Klicka på Avancerade alternativ på felsökningsskärmen (se bild nedan)

4. Klicka på Startinställningar på skärmen Avancerade alternativ.

5. Klicka på knappen Starta om på nästa skärm (se bild nedan)

6. På skärmen Startup-inställningar, tryck på F4-knappen för att starta processen för att aktivera Safe Mode på din dator.

7. På inloggningsskärmen anger du ditt lösenord och klickar på pilen för att trycka på Enter för att logga in på din dator i Safe Mode.

8. När datorn har startat i Safe Mode klickar du på Windows 10 Start-knappen och klickar sedan på alternativet Restart för att komma ur Safe Mode.

När din dator har startat om i normalt läge bör du kunna logga in på din dator utan att ha några inloggningsproblem.

Kör Start Reparation

Om du inte kan logga in på din dator även i Safe Mode kan du prova alternativet Startup Repair som finns i Windows 10 Advanced Startup-alternativ

1. Håll Shift-tangenten intryckt på tangentbordet på din dator och klicka på Starta om längst ner till höger på inloggningsskärmen (se bild nedan)

2. Klicka på Felsökning> Avancerade alternativ på nästa skärmar.

3. Klicka på Startup Repair-alternativet på skärmen Advanced Options (Se bild nedan)

4. Följ sedan instruktionerna för att slutföra Start-reparationsprocessen.

Återställ Windows 10 PC

Ditt sista alternativ, om du inte kan logga in på Windows 10 även efter att du testat alla felsökningstips skulle vara att återställa din Windows 10-dator.

Detta kommer att ta bort operativsystemet och alla andra program från din dator och utföra en ny installation av Windows 10-operativsystem på din dator.

Medan det här alternativet behåller alla dina personliga filer kommer det att ta bort alla appar och program som är installerade på din dator. Fortsätt därför med följande steg endast om du kan installera tillbaka appar och program på din dator igen.

1. Håll Shift-tangenten intryckt på tangentbordet på din dator och klicka sedan på Starta om längst ner till höger på inloggningsskärmen (se bild nedan)

2. När din dator har startat om klickar du på alternativet Felsökning.

3. Klicka på Återställ det här PC-alternativet på felsökningsskärmen (se bild nedan).

4. Klicka på alternativet Behåll mina filer på nästa skärm.

5. Windows kommer att starta processen för att ta bort alla applikationer på din dator medan du håller dina personliga filer intakta. När processen är klar kommer den att ge dig en lista över program som har tagits bort från din dator.

Nästa steg skulle vara att installera tillbaka alla program som raderats under återställningsprocessen och återställa datorn till dess normala arbetsförhållanden.

Som nämnts ovan använder du alternativet Återställ PC endast när ingenting verkar fungera och du inte har något annat alternativ kvar.