Hur man kontrollerar RAM i Windows 10

Mängden RAM på datorn bestämmer dess kapacitet att hantera flera applikationer. Nedan följer stegen för att kontrollera RAM i Windows 10.

Kontrollera RAM i Windows 10

RAM (Random Access Memory) kan definieras som kortvarigt minne som din dator använder för att lagra information som krävs för att snabbt öppna program, appar och filer.

I allmänhet bestämmer mängden RAM-minne som finns på en dator huruvida det är möjligt att hantera flera program och filer.

Om det saknas RAM på en dator kan den information som krävs för att köra program inte lagras på RAM och den förblir fast i hårddisken.

När detta händer saknar datorn på grund av att operativsystemet måste överföra data från den långsammare hårddisken (C: \ pagefile.sys), istället för att använda lätt tillgängliga data i RAM.

Typer RAM som används på datorer

DRAM (Dynamic Random Access Memory) och SRAM (Static Random Access Memory) är de två huvudtyperna av RAM som finns på marknaden.

Även om SRAM är snabbare jämfört med DRAM är den dyrare, använder mer ström och finns med mindre lagringskapacitet.

Därför används DRAM eller dess snabbare versioner som SDRAM (synkron DRAM), DDR SDRAM (Double-Data-Rate SDRAM) i persondatorer.

RAM-formfaktor

När du kontrollerar RAM i Windows 10 ser du troligtvis att RAM-formfaktorn nämns som DIMM (Dual Inline Memory Module) och SODIMM (Small Outline DIMM).

DIMM: er är dubbelt så stora som SODIMM: er och finns i stationära datorer och servrar, medan mindre storlek SODIMM används i bärbara datorer.

1. Kontrollera RAM i Windows 10 med hjälp av inställningar

Inställningsskärmen i Windows 10 ger tillräckligt bra information om hur mycket RAM som är installerat och användbart RAM på din dator.

1. Öppna Inställningar på din dator och klicka på fliken System.

2. Bläddra nedåt på nästa skärm genom att klicka på Om i den vänstra rutan. I det högra fönstret ser du mängden installerat RAM-minne på din dator under avsnittet "Enhetsspecifikationer".

Obs! Det faktiska användbara RAM-minnet är alltid lite mindre än installerat RAM-minne.

2. Kontrollera RAM med hjälp av systeminformationsverktyget

Ett annat sätt att kontrollera RAM i Windows 10 är att använda det inbyggda Microsoft System Information-verktyget som finns på din dator.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka på Kör.

2. I fönstret Kör kommando skriver du msinfo32.exe och klickar på OK.

3. Bläddra nedåt i högerfönstret på skärmen Systeminformation tills du ser information om hur mycket RAM som är installerat på din dator.

3. Kontrollera RAM med hjälp av Task Manager

Task Manger i Windows 10 ger detaljerad information om RAM-kapaciteten, Form Factor och antalet RAM-kortplatser som används och finns tillgängliga på din dator.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka på Task Manager.

2. På skärmen Task Manager klickar du på fliken Prestanda> klickar på Memory i den vänstra rutan. I den högra rutan ser du information om RAM på din dator.

Som du ser på bilden ovan har datorn 8 GB installerat RAM-minne och RAM-hastigheten är 2400 MHz.

På samma skärm ser du också information om antalet RAM-kortplatser som tagits och tillgängliga för användning på din dator.

I ovanstående fall har datorn 1 använt och 1 tillgängligt RAM-kortplats. Det tillgängliga RAM-spåret kan användas för att öka datorns RAM-kapacitet.