Så konverterar du din gamla bärbara dator till en snabb Chromebook

Även om din gamla bärbara dator kanske inte har hästkraften i dagens bärbara datorer, bör du kunna förlänga dess livslängd genom att konvertera din gamla bärbara dator till en Chromebook-liknande enhet.

Konvertera gammal bärbar dator till Chromebook

Som molnbaserade maskiner kräver inte Chromebooks datorkraft för vanliga bärbara datorer. Detta innebär att din fem år gamla dator borde kunna matcha datorkraften för dagens Chromebook-datorer och den kan också köras med högre hastighet, i fall den drivs av det operativsystem med lätta vikt som kör Chromebooks.

Intressant nog är det nu möjligt att konvertera din gamla PC till en anständig Chrome-driven enhet med ett program som heter CloudReady som låter dig köra en öppen källkodsversion av Googles Chrome-operativsystem på både Mac och Windows PC.

Att konvertera en gammal bärbar dator till en Chrome-driven maskin är en trestegsprocess.

1. Se till att din gamla dator inte finns i listan över inkompatibla modeller för denna konvertering

2. Skapa ett CloudReady USB-installationsprogram

3. Installera CloudReady på datorn som du vill konvertera till Chrome

1. Kontrollera kompatibiliteten på din dator för konvertering till Chrome

Det första steget är att se till att din gamla bärbara dator eller PC är en bra kandidat för konvertering till Chrome.

Enligt Neverware (företaget som levererar CloudReady) behöver du en dator med minst 1 GB RAM, 8 GB lokal lagring och WiFi-kapacitet eller Ethernet redo.

Det finns dock vissa maskiner som inte är kompatibla för konvertering till Chrome OS. Se till att din gamla dator är lämplig för konvertering till Chrome genom att kontrollera med följande källor.

1, 1. Se till att din dator inte finns i listan över "Kända fungerar inte (eller mest fungerar inte) modeller".

1, 2. För ytterligare bekräftelse ska du kontrollera om dina gamla dator visas på Neverwares lista över officiellt certifierade modeller eller i listan över "kända fungerande (eller mest fungerande) modeller.

2. Skapa en CloudReady USB-installerare

Det andra steget är att skapa ett USB-installationsprogram för CloudReady-programvara, för detta behöver du en tom USB-enhet med antingen 8 eller 16 GB kapacitet. Uppenbarligen kan alla storlekar som är större eller mindre än denna storlek orsaka problem.

När du har en USB-enhet med nödvändig kapacitet, följ stegen nedan för att skapa ett CloudReady USB-installationsprogram med vilken Windows-dator, Mac eller Chromebook som helst.

2, 1. Ladda ner CloudReady installationsprogramvara från Neverware-webbplatsen till din dator. Klicka bara på länken Ladda ner nu om du vill använda gratisversionen för hemanvändare.

2, 2. Klicka på OK för att spara filen på skrivbordet

2, 3. Därefter öppnar du Google Chrome-webbläsaren på din dator och installerar Chromebook Recovery Utility från Chrome Web Store.

Allt du behöver göra är att besöka den här länken med Chrome webbläsare och klicka på Lägg till Chrome (se bild nedan)

2, 4. När Chrome Recovery Utility är installerat klickar du på Starta app för att öppna Chromebook Recovery Utility på din dator (se bild nedan).

2, 5. I Chrome Recovery Utility klickar du på Gear-ikonen längst upp till höger på skärmen och väljer Use Local Image. (Se bild nedan)

2, 6. Sök sedan och välj CloudReady.zip-filen som du laddade ner till din dator i steg 2 ovan.

2, 7. När du uppmanas sätter du in USB-enheten (8 eller 16 GB) i datorns USB-port.

2, 8. Välj din USB-enhet från rullgardinsmenyn

2, 9. Klicka sedan på Fortsätt följt av Skapa nu för att starta processen för att skapa CloudReady USB-installationsprogram.

Obs! Hela processen bör ta ungefär 20 minuter. Du kan få säkerhetsmeddelanden (klicka på "tillåt" för att fortsätta).

2, 10. När USB-installatören är klar ser du en grön kryssruta.

2, 11. Du kan nu ta bort USB-enheten från datorn

Du har precis skapat ett CloudReady USB-installationsprogram som har makten att förvandla din vanliga bärbara dator till en Chromebook-liknande enhet.

3. Installera CloudReady på datorn som du vill konvertera

I det tredje och sista steget startar du din gamla dator från en USB-enhet istället för att starta normalt. Du kan lära dig mer om USB-startproceduren genom att läsa den här artikeln: Så här startar du upp Windows 10-datorn från USB-enheten

Observera att alla filer på din gamla dator inklusive dess operativsystem kommer att raderas under den här installationen. Därför kanske du vill göra en säkerhetskopia av filerna på din dator och hålla en Windows Recovery Drive till hands, bara om du bestämmer dig för att gå tillbaka till Windows OS.

3, 1. Stäng först av datorn som du vill installera CloudReady på.

3, 2. Sätt in CloudReady USB-installationsprogrammet i datorns USB-port.

3, 3. Starta nu datorn från sin USB-enhet. Detta kräver att du slår på datorn medan du trycker på antingen F9 eller F12-tangenten (specialnyckel) som krävs för att starta datorn från en USB-enhet.

Obs! Den speciella nyckeln som du behöver trycka på eller hålla (för Mac) för att starta datorn från sin USB-enhet varierar från dator till dator. Du måste ta reda på rätt nyckel för din dator genom att kontrollera på tillverkarens webbplats.

3, 4. När CloudReady USB-installatören är klar börjar du se en nätverkskonfigurationssida. Du kan ignorera den här skärmen för närvarande - Eftersom du inte behöver konfigurera nätverk innan du installerar CloudReady.

3, 5. Klicka sedan på klockan längst ner till höger i CloudReady-gränssnittet och klicka på Installera CloudReady. (Se bild nedan)

3, 6. Den första sidan i CloudReady installationsguiden varnar dig om möjligheten att alla filer på din dator skrivs över - Klicka på Installera CloudReady-knappen.

3, 7. På den andra sidan i CloudReady installationsguiden kommer du att presenteras med alternativen för att antingen installera antingen fristående eller Dualboot-versionen av CloudReady (se bild nedan).

3, 8. I det här fallet klickar du på det första alternativet Installera CloudReady fristående.

3, 9. Vänta tills installationen är klar (15 ~ 30 minuter). När installationen är klar stängs datorn av.

3, 10. Koppla ur USB-installationsprogrammet från USB-porten, slå på datorn och använd den som en Chromebook!

Obs: Som första gången måste du konfigurera din CloudReady-bärbara dator. Du får en inställningsmeny som du kan följa och slutföra konfigurationsprocessen.

CloudReady stöder Dual Boot

Som nämnts ovan kommer den fristående installationen av CloudReady-programvara att ta bort det befintliga operativsystemet på din gamla dator tillsammans med alla filer och data på hårddisken.

CloudReady stöder dock också Dual Boot Mode som gör det möjligt att använda CloudReady utan att ta bort det nuvarande operativsystemet på din dator.

Installationen av Dual Boot Mode fungerar bara på Dual Boot-certifierade modeller och installationsförfarandet kräver några ytterligare steg som anges under Dual-boot Installation-överväganden på Neverware-webbplatsen.

Är CloudReady Laptop motsvarande en Chromebook

Medan en CloudReady-bärbar dator drivs av Chrome OS och liknar funktionen som en Chromebook, kan den inte betraktas som motsvarande en Chromebook.

CloudReady använder en open source-version av Googles Chrome-operativsystem som inte är exakt samma som Google använder på sina Chromebooks. Google lägger till sin egen mjukvara och andra funktioner till det ultimata Chrome-operativsystemet som finns tillgängligt på Chromebooks.

Vad saknas i CloudReady-datorer

Jämfört med Chromebook-datorer kommer de Chrome-drivna CloudReady-bärbara datorer att sakna några funktioner. Denna lista är inte nödvändigtvis fullständig men den innehåller viktiga poäng.

1. Netflix. Hulu, Amazon Prime och andra DRM-skyddade streamingtjänster kräver en lösning.

2. Google Maps och tjänster som kräver geolokalisering av din dator fungerar inte bra med CloudReady-datorer.

3. Kroms integrerade funktion för översättning av webbsidor fungerar inte på CloudReady-maskiner.

4. Dela- kommandot på Google Drive fungerar inte eller ger fel.

5. Du kan stöta på fel när du installerar och använder vissa Android-appar.

6. Du kan få problem med att arbeta med vissa mediefiler.

7. Vanliga Windows- eller Mac-bärbara datorer är inte utformade för att köra Chrome-operativsystem. Därför kan du hitta vissa saker som inte fungerar som förväntat.

8. När det gäller säkerhet krypterar CloudReady-datorer användardata men de stöder inte verifiering av TPM och operativsystem.

Det som gör Chromebooks så säkra är att de drivs av Googles anständiga säkerhetsfunktioner. I synnerhet Trusted Platform Module och Verified Boot System som tillsammans säkerställer att din Chromebook kör den officiella Google-utfärdade programvaran, varje gång datorn startas.

9. CloudReady-programuppdateringar kommer från Neverware, de kommer ut 1-3 månader senare än Chrome-uppdateringar. Enligt Neverware väntar de på att Google ska slutföra mindre utgåvor och släppa en uppdatering efter att ha bekräftat att en uppdatering är stabil och att den kan fungera med den hårdvara du har.

Obs! Försök att skapa ett nytt installationsprogram med en annan USB-stick om du stöter på problem. Enligt Neverware kan vissa märken av USB-pinnar ge fel när de används som CloudReady-installationsprogram.