Hur man skapar kortkommandon i Windows 10

Om du använder kortkommandon för att öppna de program som används ofta på din dator kan du spara tid och öka produktiviteten. Nedan följer stegen för att skapa kortkommandon i Windows 10.

Skapa kortkommandon i Windows 10

Som nämnts ovan, med hjälp av kortkommandon i Windows 10 kan du snabbt komma åt appar och program på din dator, utan att behöva söka efter dem på ett trångt skrivbord eller från en lång lista med program i Start-menyn.

Du kan bli förvånad över att veta att Windows 10 automatiskt skapar kortkommandon för alla program som är fästade i Aktivitetsfältet på din dator.

Låt oss till exempel anta att du har fäst iTunes på Aktivitetsfältet på din dator och att den innehar den 3: e platsen i Aktivitetsfältet (Se bild nedan).

I det här fallet kan du öppna iTunes på din dator genom att trycka på Windows + 3-tangentkombinationen. På liknande sätt kan alla program som är på den andra positionen i Aktivitetsfältet öppnas genom att trycka på Windows + 2-kortkommando.

Steg för att skapa kortkommandon i Windows 10

Följ stegen nedan för att skapa kortkommandon i Windows 10.

1. Klicka på Windows Start-knapp, bläddra ner till appen eller programmet som du vill skapa en kortkommando för. Högerklicka sedan på programmet och klicka sedan på alternativet Öppna filplats i snabbmenyn (se bild nedan).

2. Högerklicka på programikonen på nästa skärm och klicka sedan på alternativet Egenskaper i menyn som visas (se bild nedan)

3. Klicka på genvägsfliken på skärmen Egenskaper om du inte redan är där. Klicka på den här skärmen i rutan Genväg där det står ”Inga.” (Se bild nedan).

4. När du klickar i kortkommandon skapar Windows 10 automatiskt Ctrl + Alt-kombinationen. Allt du behöver göra är att trycka på valfri tangent på tangentbordet på din dator som du vill använda som kortkommando.

I det här fallet tryckte vi helt enkelt på bokstaven “I” på tangentbordet på vår dator och Windows 10 skapade en kortkommando (Ctrl + Alt + I) för att öppna iTunes.

5. Klicka på Apply och OK för att stänga egenskapsfönstret.

Efter detta kan du öppna iTunes på din Windows 10-dator genom att trycka på Ctrl + Alt + I tangentbordskombination. På samma sätt kan du skapa kortkommandon för alla andra program i Windows 10.