Hur man hittar MAC-adress på PC och Mac

Om du behöver ta reda på Mac-adressen på din PC eller Mac hittar du nedanstående steg för att hitta Mac-adress på både Mac- och Windows 10-datorer.

Hitta Mac-adress på PC och Mac

Varje enhet som är ansluten till ett nätverk har sitt eget unika hårdvaruidentifieringsnummer som ofta kallas MAC-adressen (Media Access Control).

Du kan komma över behovet av att ta reda på Mac-adressen till din PC eller Mac, om du vill se till att bara enheterna i ditt hus eller Office är anslutna till din router (många routrar listar enheter med Mac-nummer).

Ett annat skäl för att känna till Mac-adressen till din PC eller Mac skulle vara att ställa in MAC-adressfiltrering på din router för att ange enheter som får ansluta till ditt nätverk (baserat på deras MAC-adresser).

Hitta MAC-adress i Windows 10

Följ stegen nedan för att hitta Mac-adressen på din Windows 10-dator.

1. Klicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på ikonen Inställningar i den lilla menyn som visas.

2. Klicka på alternativet Nätverk och Internet på skärmen Inställningar.

3. Klicka på nätverkstypen (WiFi eller Ethernet) på sidmenyn på skärmen Nätverk och Internet och sedan på nätverksnamnet (se bild nedan).

4. På nästa skärm, bläddra ner till avsnittet "Egenskaper" så hittar du MAC-adresserna bredvid Fysisk adress (MAC) (se bild nedan).

Hitta Mac-adress på MacBook, Mac Mini eller iMac

Följ stegen nedan för att hitta Mac-adressen till din MacBook, Mac Mini eller iMac.

1. Klicka på Apple-logotypen i den övre menyfältet på din Mac och klicka sedan på alternativet Systeminställningar ... i rullgardinsmenyn.

2. Klicka på alternativet Nätverk på skärmen Systeminställningar.

3. Klicka på nätverkstypen (WiFI eller Ethernet) på nätverksskärmen och klicka sedan på knappen Avancerat längst ner till höger på skärmen (se bild nedan).

4. På nästa skärm klickar du på fliken Maskinvara så hittar du MAC-adressen som visas högst upp på skärmen Maskinvara (se bild nedan).

Hitta Mac-adress i Windows 10 med hjälp av kommandotolken

Det kanske snabbaste sättet att hitta MAC-adressen i Windows 10 är med hjälp av kommandotolken.

1. Högerklicka på Windows 10 Start-knappen och klicka sedan på alternativet Kommandotolken i menyn som visas.

2. Skriv ipconfig / all i kommandopromptfönstret och tryck på Enter-tangenten på datorns tangentbord. Detta visar din nätverkskonfiguration.

3. När kommandot har utförts, bläddra ner till avsnittet märkt som "Ethernet-adapter" så hittar du MAC-adressen som anges bredvid posten Fysisk adress.

På samma sätt kommer MAC-adressen till ditt WiFi-nätverk att listas under avsnittet Trådlös LAN-adapter (se bild nedan)

Nu när du har MAC-adresserna kan du logga in på routern och ställa in MAC-adressfiltrering och andra routerkonfigurationer som använder MAC-adressen.