Hur man fixar hög CPU-användning av Runtime Broker i Windows 10

Medan Runtime Broker är en legitim Windows-process, har den fått rykte att orsaka hög RAM och CPU-användning på Windows-datorer. Nedan följer stegen för att lösa problemet med High CPU Usage av Runtime Broker i Windows 10.

Vad är Runtime Broker

Runtime Broker (RuntimeBroker.exe) är en körbar fil som finns i mappen System32 på din dator.

Huvuduppgiften för Runtime Broker är att se till att applikationer som körs på din dator har de behörigheter som krävs för att köra på ditt system.

Därför kan Runtime Broker också beskrivas som säkerhetsmäklare eller mellanhand mellan applikationer och hårdvaran på din dator.

Hur man fixar hög CPU-användning av Runtime Broker i Windows 10

Användare som påverkas av Runtime Broker Hög RAM och CPU-användning har rapporterat att de märker så mycket som 5o% CPU och 1 GB RAM som används av Runtime Broker på sina datorer.

På Microsofts webbplats bör RuntimeBroker bara använda några få megabyte minne. Microsoft rekommenderar att avbryta Runtime Broker-processen, om den använder mer än 15% minne på din dator.

Att avsluta Runtime Broker-processen hjälper dock bara om Runtime-mäklaren stör dig en gång i taget.

Om problemet fortsätter att visas kan du använda andra metoder som anges nedan för att fixa permanent problemet med hög CPU-användning av Runtime Broker på din dator.

1. Stoppa Runtime Broker Process i Task Manager

För att stoppa eller döda Runtime Broker Process, högerklicka på Start-knappen och klicka på Task Manager i menyn som visas.

Obs! Du kan också använda genväg Ctrl-Shift-Esc för att öppna Task Manager.

På skärmen Task Manger högerklickar du på Runtime Broker som finns på fliken "Process" och klickar sedan på Avsluta uppgift i den snabbmeny som visas.

Som nämnts ovan är att döda Runtime Broker på skärmen Task Manager en tillfällig lösning. Runtime Broker kommer åter att starta sig själv när du startar om datorn och börjar använda Windows Apps.

2. Avinstallera felaktiga appar

Enligt Microsoft kommer Runtime Broker sannolikt att orsaka hög CPU- och RAM-användning på Windows-datorer, om den stöter på någon felaktig app på din dator.

Följaktligen skulle nästa steg vara att ta reda på om någon applikation i synnerhet utlöser hög CPU-användning på din dator.

Du kan avinstallera appen, om appen i fråga inte är en viktig app. Om appen är viktig för dig, se till att du uppdaterar appen till den senaste versionen.

Om inga uppdateringar finns tillgängliga, avinstallera appen, starta om datorn och installera appen igen på din dator.

3. Inaktivera Få tips och tricks

Windows operativsystem har en funktion som ger tips och tricks från Microsoft när du fortsätter att använda din dator. Men denna funktion har kopplats till hög CPU-användning och andra problem på Windows-datorer.

För att inaktivera "Få tips & tricks", klicka på Start-knappen> Inställningsikonen.

Klicka på System på skärmen Inställningar.

På nästa skärm klickar du på Meddelanden och åtgärder i sidmenyn och inaktiverar sedan alternativet för Få tips, tricks och förslag när du använder Windows genom att flytta väljaren till OFF-position (se bild nedan)

Många användare har rapporterat en betydande minskning av Runtime Broker-aktiviteten efter att ha gjort den enda ändringen på sina Windows-datorer.

4. Inaktivera uppdateringar från mer än en plats

Microsoft vill använda andra datorer i ditt nätverk och även andra datorer på internet för att leverera snabbare uppdateringar till din dator. Att inaktivera detta alternativ har hjälpt många användare att minska aktiviteten hos Runtime Broker på sina datorer.

Klicka på Start-knappen> Inställningsikonen och klicka på Uppdatering och säkerhet på skärmen Inställningar.

Klicka på Avancerade alternativ på skärmen Uppdatering och säkerhet.

Klicka på länken Leveransoptimering på skärmen Avancerade alternativ

På nästa skärm, avaktivera alternativet för Tillåt nedladdningar från andra datorer genom att flytta växeln till OFF-position.

5. Inaktivera bakgrundsappar

Att tillåta onödiga appar att köra i bakgrunden på din dator leder till slöseri med resurser, eftersom du kanske inte ens använder många av dessa appar.

Klicka på Start-knappen> Inställningsikon. Klicka på Integritet på skärmen Inställningar.

På skärmen Integritetsinställningar klickar du på Bakgrundsappar i sidmenyn och inaktiverar alla onödiga appar från att köra i bakgrunden på din dator genom att flytta väljaren till OFF-position.

6. Byt låsskärmbakgrund

Att byta låsskärm Bakgrundstyp till Bild är en annan lösning för frågan om hög CPU-användning av RunTime Broker i Windows 10.

Klicka på Start-knappen> Inställningsikon. Klicka på Anpassning på skärmen Inställningar.

På nästa skärm, klicka på Lås skärm i sidmenyn och ställ in bakgrundstypen till Bild.

7. Ta bort OneDrive

Som standard startar OneDrive-appen automatiskt på din dator och förblir aktiv i bakgrunden.

Om du inte använder OneDrive är det mycket meningsfullt att antingen inaktivera eller avinstallera OneDrive App från din dator. Du kan ta en titt på Hur du inaktiverar eller avinstallerar OneDrive i Windows 10 för att lära dig mer om detta.