Hur man kartlägger nätverksenhet i Windows 10

Så här kan du snabbt kartlägga nätverksenhet i Windows 10 och skapa en genväg till en delad mapp som finns på en annan dator eller enhet i ditt nätverk.

Map Network Drive i Windows 10

Kartläggning av en nätverksenhet i Windows 10 skapar i princip en genväg som pekar på en annan enhet eller en delad mapp som finns i ditt nätverk.

Den mappade enheten eller mappen visas under Den här datorn i File Explorer, så att du snabbt kan komma åt den delade mappen, precis som om du vill komma åt någon annan mapp på din lokala hårddisk.

Så låt oss gå vidare och titta på stegen för att snabbt kartlägga en nätverksenhet (delad mapp) i Windows 10 och hur man kopplar bort med hjälp av alternativen som finns i File Explorer.

Hur man kartlägger nätverksenhet i Windows 10

Följ stegen nedan för att kartlägga nätverksenhet i Windows 10 och skapa en genväg till en delad mapp som finns i ditt nätverk.

1. Högerklicka på Start och klicka på File Explorer.

2. Högerklicka på den här datorn på skärmen File Explorer och klicka på alternativet Map Network Drive ....

3. På nästa skärm kan du använda standardbokstaven eller välja en tillgänglig bokstav från Drive-listan.

I rutan Mapp skriver du sökvägen till den delade mappen (\\ värdnamn \ sharename) eller klickar på Bläddra-knappen och navigerar till mappen som du vill kartlägga som en nätverksenhet och klicka på OK.

Obs! Formatet för sökvägen för delad mapp är \\ värdnamn \ delnamn, där "värdnamn" är nätverkets namn eller IP-adress och "delnamn" är namnet på den delade mappen.

Du kan kontrollera alternativet Anslut igen vid inloggning om du alltid vill vara ansluten till den delade mappen.

4. Klicka på Slutför när du har gjort önskade val.

Under stegen ovan kan du bli ombedd att ange Nätverksbevis. I arbetsrelaterad situation kommer användarnamn och lösenord för åtkomst till den delade mappen att tillhandahållas av din nätverksadministrator.

Om du ansluter till en delad mapp som finns på en annan dator i ditt WiFi-nätverk i hemmet, anger du Användarnamn och lösenord för det användarkonto som den delade mappen ligger på.

När nätverksenheten är mappad kan du när som helst komma åt den delade mappen från din dator genom att gå till File Explorer> This PC> Shared Folder

Hur man kopplar bort nätverksenheten

Om du inte längre behöver åtkomst till den Mapped Network Drive kan du enkelt koppla bort nätverksenheten genom att gå till File Explorer> This PC> högerklicka på Shared Folder och klicka på Disconnect.

När du klickar på Koppla bort försvinner den delade mappen helt enkelt från din dator.