Hur du återställer raderade filer från din dator

Har du av misstag raderat några filer från din dator och undrat om det finns ett sätt att återställa de raderade filerna? Den goda nyheten, det är ganska möjligt att återställa raderade filer från din dator, även efter att du har tagit bort dem från papperskorgen.

Vad gör det möjligt att återställa raderade filer

Du kan bli förvånad över att veta att filerna som du just har tagit bort och också rensat från datorns papperskorg fortfarande kan vara tillgängliga någonstans på din hårddisk.

När du tar bort en fil raderar inte datorn faktiskt filens data. Det tar bara bort filinformationen från Master File Tabellen (liknande innehållsförteckningen i en bok) och markerar sektorerna som innehåller den borttagna filens data som är tillgängliga för överskrivning av alla nya program och filer.

Källa: ntfs.com

Om du funderar på varför din dator beter sig på detta sätt? Det är lättare och snabbare för datorn att markera filens MFT-post som raderad, jämfört med att faktiskt skriva över filens data, vilket kan ta flera minuter, vilket gör att datorn verkar smärtsamt långsam och trög.

Hur man kan förbättra chansen att återställa raderade filer

Även om din raderade fil fortfarande är tillgänglig någonstans på datorns hårddisk, är det inte så enkelt att återställa en raderad fil.

Platsen för den raderade filen på datorns hårddisk är inte längre skyddad av filsystemet. Därför kan just dessa platser skrivas över när datorns operativsystem skapar en ny fil.

1. För att förbättra dina chanser att återställa raderade filer måste du omedelbart sluta arbeta på den drabbade datorn. Till och med att surfa på en enda webbplats kan ladda ner flera tillfälliga filer till den lokala hårddisken, vilket kan hamna att skriva över din raderade fil.

2. Försök att återställa filen så snart som möjligt. Detta beror på att varje försening i att återställa den raderade filen ökar chansen att den skrivs över av någon annan fil eller program.

3. Din dator skapar filer hela tiden. Även om du startar och kör Windows från den drabbade enheten kan skriva över områdena på hårddisken som innehåller dina raderade filer.

4. Du måste vara medveten om möjligheten att den raderade filen skrivs över av alla filåterställningsprogram som du kanske funderar på att ladda ner och installera på din dator.

5. Dina chanser att återställa en raderad fil är smalare om du just hade skapat filen och tagit bort den några minuter senare.

Låt oss till exempel säga att du skapade en liten fil klockan 18:30 och raderade den klockan 18:47. Det finns mycket goda chanser att den nyligen skapade filen skrivs över av den allra första filgruppen som din dator lagrar på hårddisken, inklusive tillfälliga filer.

Detta beror på att Windows tilldelar den lägsta MFT-posten den kan hitta för en ny fil. Eftersom MFT-posten för en nyligen skapad fil (som du också har tagit bort) är ett lågt antal kommer Windows att återanvända den så snart en ny fil har skapats.

Hur du återställer raderade filer

Microsoft Windows 10-programmet har inga inbyggda verktyg som kan skanna hårddisken efter raderade filer och återställa de raderade filerna. Därför måste du leta efter tredjeparts filåterställningsprogram som är utformade för den här uppgiften.

Medan de flesta filåterställningsprogram inte är gratis, är " Recuva " uttalat som "Recover" ett bra filåterställningsprogram som finns tillgängligt i både gratis och betald version.

Recuva skannar MFT (Master File Table) för filer markerade som raderade. Eftersom MFT-posten för en raderad fil fortfarande ger värdefull information - När filen raderades, filstorlek, där filen finns på hårddisken, kan filåterställningsprogram som Recuva tillhandahålla en lista över filer som raderades och hjälpa till du återställer dessa filer.

Återställa raderade filer med hjälp av Recuva Portable.

Det som gör Recuva till ett idealiskt program för filåterställning är att det är portabelt. Detta betyder att det är möjligt att använda programmet för att återställa raderade filer utan att installera det på hårddisken.

Som nämnts ovan ökar chansen att din fil skrivs över när du laddar ner något till den drabbade datorn. Följaktligen hitta en annan dator som du kan använda och följ stegen nedan.

1. Ladda ner Recuva Portable-programmet (till en annan dator)

2. Packa upp programmet till en flashenhet.

3. Anslut flash-enheten till datorn med de saknade filerna

4. Kör Recuva från flashenheten och följ instruktionerna för att hitta den saknade filen.

Hoppas att detta hjälper dig att återställa raderade filer, nästa gång försöka komma in i vanan att säkerhetskopiera din hårddisk eller åtminstone säkerhetskopiera dina viktiga filer.