Hur man tar bort bloatware från Windows 10 PC

Om din helt nya Windows 10 Laptop eller Desktop verkar gå långsamt kanske du är intresserad av att veta om typen av bloatware-program installerade på Windows-datorer och stegen för att ta bort bloatware från Windows 10 PC.

Ta bort Bloatware från Windows 10 PC

Windows-datorer tillverkas av olika tillverkare som tenderar att ladda in datorer med sina egna och olika andra program, förutom Windows OS och andra program från Microsoft.

De flesta av de förinstallerade programvarorna som kommer från datortillverkare kan klassificeras som bloatware, eftersom dessa program sällan används och bara sitter på din dator och tar upp lagring, använder resurser och bromsar din dator.

Enligt Microsoft startar en dator utan bloatware 104% snabbare, stänger av 35% snabbare och har mer batteritid jämfört med en dator med bloatware.

Medan de flesta Bloatware-program kan betraktas som ofarliga, har det förekommit tillfällen där Adware och till och med Malware-program har upptäckts i förinstallerade Bloatware-program.

Ett bra exempel på detta är fallet med Supefish Malware eller Adware-program som levererades med vissa Lenovo-datorer 2015. Superfish levererade inte bara annonser till människor, utan gjorde också datorer mottagliga för "Man-in-the-middle" -attacker.

Varför lägger tillverkare till bloatware till Windows-datorer

I allmänhet lägger datortillverkare till bloatware till Windows-datorer för att skapa varumärkeskännedom, få feedback från användare, för att ge fjärråtkomst och diagnostisera kapacitet till deras supportpersonal och också för att de får betalt av tredje part för att inkludera gratis- eller provversioner av programvara på deras datorer.

Om du ser de irriterande registreringen eller prenumerera pop-ups kan det hända att tillverkaren av din dator kan tjäna återkommande provision, om användare registrerar sig eller prenumererar på betalad version av program från tredje part.

Typer av bloatware-program på Windows-datorer

Eftersom bloatware är en sådan allmän term, trodde vi att det skulle vara bra att ge dig information om vilken typ av program som ingår i Bloatware-programkategorin.

Gratis & provversionsprogram: De flesta Windows-datorer inkluderar provversion av programvara från olika leverantörer som samarbetar med tillverkaren för att driva sina program till användare.

Antivirusprogram som McAfee och Norton är två bra exempel på TrialWare-program som tillverkarna laddar på Windows-datorer.

TrialWare-program körs i bakgrunden, tar upp resurser och fortsätter att styra dig för att uppdatera till den betalda versionen, ge feedback, registrera dig för uppdateringar eller helt enkelt förbli aktiva för att informera dig om deras tillgänglighet på din dator.

Verktygsprogram: Av någon anledning laddar PC-tillverkare in sina datorer med olika typer av verktygsprogram som är utformade för att uppdatera drivrutiner, redigera videor, återställa data och andra verktygsprogram.

Tyvärr är de flesta verktygsfunktioner som utförs av dessa program en duplicering av funktioner som redan ingår i Windows operativsystem och andra program från Microsoft.

Kundtjänstprogram: Program som HP Total Care, HP Kundtjänstförbättringar, Toshiba Service Station och liknande program som finns på DELL-datorer är avsedda att ansluta dig till en kundtjänst eller teknisk servicerepresentant, om du har problem med din dator.

Adware: Dessa program är enbart utformade för att få annonser uppmärksamma på användare och betraktas som en otäck och irriterande form av Bloatware. Även om Adware-program inte tar mycket lagringsutrymme, kan de bromsa din dator genom att trycka på bannerannonser och orsaka webbläsares omdirigeringar.

Många av dessa Adware-program anses vara potentiellt skadliga för säkerheten för dina data och kan i slutändan göra din dator sårbar för cyberattacker.

Ett bra exempel på att Adware har gått allvarligt fel är fallet med SuperFish-programmet som förinstallerades på vissa Lenovo-bärbara datorer. Programmet beskrevs av olika säkerhetsspecialister som ett skadligt program och användarna rekommenderades att avinstallera detta program tillsammans med dess associerade rotcertifikat.

Bloatware från Microsoft: Program som Skype, Xbox, OneDrive och OneNote kan också betraktas som bloatware, eftersom dessa program huvudsakligen ingår i Windows operativsystem med avsikt att få användare att prenumerera på dessa tjänster.

Hur man tar bort bloatware från Windows 10-datorn

Du kan ta bort Bloatware från alla Windows 10-datorer genom att manuellt ta bort skadliga program, använda Windows Recovery Tool och även genom att använda olika tredjedelsprogram och verktyg som är utformade för att ta bort onödiga program från en Windows-dator.

1. Ta bort bloatware-program manuellt från Windows 10 PC

Många av Bloatware-programmen på din dator kan enkelt tas bort genom att gå till skärmen Apps & Features på din dator.

1. Öppna Inställningar> klicka på Apps.

2. På nästa skärm klickar du på Apps och funktioner i den vänstra rutan. I det högra fönstret klickar du på programmet som du vill ta bort och klicka på knappen Avinstallera

Upprepa ovanstående steg för att ta bort alla onödiga program på din dator.

2. Börja med ny installation av Windows 10

Det verkar som att även Microsoft är bekymrad över mängden bloatware som laddas in på Windows 10-datorer.

Därför ger det ett alternativ att ta bort alla bloatware-program med din dator genom att ange en ny installation av Windows 10.

Innan du går vidare med detta alternativ måste du vara medveten om att det här alternativet kommer att ta bort alla appar och program som är installerade på din dator, inklusive Microsoft Office, Antivirusprogram och nästan alla program som inte levererades som standard med Windows 10.

1. Öppna Inställningar på din dator och klicka på Uppdatera & säkerhetsalternativ.

2. På nästa skärm klickar du på Återställning i den vänstra rutan, bläddrar nedåt i den högra fönstret och klickar på Lär dig hur du börjar färskt med en ren installation av Windows-länken under "Fler återställningsalternativ".

3. Om du ser "Byt appar?" fråga, klicka på Ja-knappen.

4. Klicka på Komma igång på nästa skärm

5. Klicka på Nästa för att starta processen för att ta bort alla oönskade appar och program på din dator och installera den senaste versionen av Windows 10.

6. Följ bara instruktionerna på skärmen för att slutföra denna process.

3. Ta bort bloatware från Windows 10 med Decrap

Om du känner dig bekväm med tanken att använda tredjepartsprogram för att förbättra datorns prestanda kan du använda ett gratis program som heter "Decrap My Computer".

"Decrap My Computer" är ett lättanvänt program, det skannar automatiskt din dator efter installerade program och låter dig välja program som du vill avinstallera från datorn.

1. Ladda ner Decrap My Computer-programmet från www.decrap.org

2. Starta “Decrap My Computer” på din dator genom att klicka på den nedladdade filen.

3. På välkomstskärmen kan du välja alternativet att köra Decrap i automatisk läge eller klicka på Nästa.

4. Låt Decrap skanna din dator efter installerade program. När skanningen är klar kommer Decrap med en lista över alla program installerade på din dator (se bild nedan).

På den här listan placeras vanligtvis Bloatware under ”Tredje parts programvara” och även under ”Automatisk startande programvara” (se bild ovan)

Gå igenom listan över program under de här avsnitten, välj program som du vill avinstallera från din dator och klicka sedan på Nästa.

5. Därefter uppmanas du att skapa en systemåterställningspunkt på din dator. Välj Skapa ett systemåterställningsalternativ och klicka sedan på Nästa.

6. På nästa skärm kan du välja manuellt eller automatiskt läge för att avinstallera de valda programmen och klicka på Nästa.

Vänta tills Decrap tar bort de valda Bloatware-programmen från din dator.