Hur man installerar en skrivare på en bärbar dator utan en skivenhet

Nyare datorer kanske inte har en enhet där du kan installera en DVD- eller CD-ROM-baserad skrivardrivrutin. Lyckligtvis finns de flesta skrivardrivrutiner tillgängliga online från skrivartillverkaren och om du har specialprogramvara på hårddisken som du behöver för att köra din skrivare kan du alltid dela en optisk enhet med en annan dator för att få de filer som behövs.

Operativsystemets drivrutiner

Många skrivardrivrutiner medföljer ditt operativsystem så att du enkelt kan ansluta skrivaren och installera den automatiskt. Om drivrutinen inte är närvarande kan du hämta den genom att ladda ner en uppdatering till din dator. Du kan använda Windows Update-verktyget på din dator för att ladda ner och installera nya uppdateringar. När uppdateringarna är klara ansluter du datorn till skrivaren igen för att se om den installeras.

Drivrutiner för skrivartillverkare

Om du inte hämtar drivrutinerna automatiskt via Windows Update kan du bläddra till skrivartillverkarens webbplats och ladda ner dem. Du måste ange skrivarmodellen för att söka efter rätt drivrutiner. När du har laddat ner drivrutinsfilen kör du den på din dator och följer instruktionerna på skärmen. Normalt ska du inte ha skrivaren ansluten när du installerar skrivardrivrutinerna, men följ instruktionerna från skrivartillverkaren för bästa resultat.

USB-enhet

Om du inte kan ansluta din dator till Internet kan du ladda ner skrivardrivrutinerna till en dator som är online och sedan spara filen på en USB-enhet. Anslut enheten till datorn där du vill installera skrivaren och kör installationsfilen. Se till att du laddar ner rätt drivrutinsfiler för datorn där du kommer att installera skrivaren, och inte datorn från vilken du hämtar filen.

Delning av hårddisk

Du kan använda Windows-delning för att låta din dator utan enhet använda enheten från en annan dator i nätverket. Öppna datorfönstret på datorn med enheten, högerklicka på den enhet du vill dela och klicka på "Dela". Därifrån kan du definiera vilka datorer i nätverket som har åtkomst till enheten. När du har ställt in delningsfunktionen placerar du installationsskivan för skrivaren i enheten på datorn med den delade enheten och öppnar skivan från den dator där du vill installera skrivaren.