Hur man vet om man blir förföljd på Facebook

Med mer än en miljard användare som gör mer än 150 miljarder anslutningar via dator och mobila enheter gör Facebook det enkelt att hålla koll på vänner, familj och bekanta genom nyhetsflöden, grupper och tidslinjer, som alla ger tillgång till foton och annan information om ditt liv. Även om du kanske välkomnar vänner och familj som förföljer dig - det vill säga ofta tittar på vad du lägger upp - kan den informationen sätta dig i fara med att följa främlingar. Förbättra din säkerhet genom att identifiera och eliminera möjliga Facebook-förföljare.

Tyst Stalkers

Facebook säger att det är omöjligt att veta om någon tyst förföljer din profil, aktivitetslogg och foton. Medan vissa webbplatser föreslår att du tittar på dina toppvänner, Facebook-sökning och använder andra verktyg för att se vem som dyker upp först när du försöker identifiera dina förföljare, är de som visas högst upp i listorna mer troliga människor som du interagerar mest med. Så, om inte din tysta stalker besöker din tidslinje och bilder tillräckligt ofta för att överträffa dina bästa vänner och familj i Facebooks spårningsalgoritmer, kommer en främling eller bekant sannolikt inte att visas i de bästa platserna.

Applikationer

Facebook försäkrar att ingen tredjepartsapplikation kan identifiera de som ser din tidslinje och annan information, och att du bör rapportera alla applikationer som gör anspråk på att göra det. Några av dessa appar från tredje part går utöver att vara en grundläggande bluff; de kan vara skadliga och utgöra en fara för ditt konto och dator. Men applikationer som On the Rebound hävdar att deras programvara kan komma in i vissa Facebook-data, vilket hjälper människor att förfölja. Denna specifika app söker efter tidslinjerna för stalkerns vänner för att ge dig information om vem som är singel och sannolikt kommer att "koppla upp sig."

Samspel

Du kan upptäcka de inte så tysta förföljarna när deras namn dyker upp som en liknande eller kommentera dina inlägg för ofta för en bekant. De kan också kommentera saker som bara en nära vän eller familjemedlem normalt skulle göra, till exempel bilder på dina barn eller ett utlopp om en dålig dag på kontoret. Bekanta som blir förföljare kan skicka flera meddelanden till dig, även när du inte svarade på tidigare kontaktförsök. När det gäller snabbmeddelanden är det bästa att ignorera personer du inte känner. Slutligen bör kommentarer från bekanta på bilder eller inlägg från månader sedan orsaka viss oro.

Vänförfrågan

Var vänlig mot alla vänförfrågningar från främlingar som inte har några gemensamma vänner eller som har nya konton. Vem som helst kan posera som vilken individ som helst bakom en datorskärm, och ansträngningar för att öka din popularitet genom att bli vänner med främlingar kan utsätta dig för en förföljare. New York City-detektiver har medgett att de skapat falska Facebook-konton för att hålla koll på tonåringar som är i fara. De skapar ett konto för en attraktiv ung kvinna och spränger ut vänförfrågningar. Som vän försöker de avråda ungdomar från att begå rån och annat brott. Om du avvänner någon som misstänker att hon förföljer dig och hon omedelbart skickar en annan vänförfrågan, använd blockfunktionen och hoppas att det är det sista du hör av henne.