Kortkommandon för att fixa frusen dator

Det kan vara riktigt frustrerande när din dator plötsligt fryser medan du är i mitten av att göra något. Nedan hittar du några kortkommandon för att fixa frysta datorer.

Kortkommandon för att fixa frusen dator

Windows 10-dator kan svara på grund av olika skäl, allt från drivrutins- och maskinvarorelaterade problem till skadade registerfiler, skadlig programvara och fastade program.

När en dator fryser försöker de flesta användare komma ur situationen genom att starta om datorn, vilket alltid leder till förlust av data.

Därför tillhandahåller vi nedan vissa kortkommandon som kan hjälpa till att fixa frusen dator utan att förlora ditt osparade arbete.

1. Vänta på någon gång

Ibland verkar datorn vara frusen, men den kan vara aktiv i bakgrunden, försöker slutföra en uppgift eller avsluta en aktiv process.

Därför bör ditt första tillvägagångssätt vara att ge din dator tillräckligt med tid för att slutföra sina bakgrundsaktiviteter.

2. Tryck på Win + Ctrl + Shift + B

Om problemet på din dator beror på en fast grafikdrivrutin kan du trycka på Win + Ctrl + Shift + B-tangenterna att fixa Frozen-datorn genom att starta om videodrivrutinerna på din enhet.

Eftersom denna kortkommando endast startar om grafiska drivrutiner, kommer programmet som du lämnade öppet att förbli exakt som det var och du kommer inte att förlora ditt arbete.

1. Tryck på Win + Ctrl + Shift + B-tangenter på datorns tangentbord

2. Inom ett ögonblick blir din dators skärm svart och du hör ett pip.

Efter ett ögonblick ser du skärmen återgå till det normala och du borde kunna fortsätta med ditt arbete.

3. Tryck på Alt + Tab

Om din dator är frusen på grund av en fast process eller ett program kan du fixa datorn genom att trycka på Alt + Tab-tangenterna genom att växla från det fastnade programmet.

4. Tryck på Ctrl + Shift + Esc

Genom att trycka på Ctrl + Shift + Esc-tangenterna får du åtkomst till Task Manager på din dator, så att du kan döda eller stänga av svarsfria program och processer.

1. Tryck på Ctrl + Shift + Esc för att öppna Aktivitetshanteraren.

2. Högerklicka på det svarande programmet på skärmen Task Manager och klicka på Avsluta uppgiften.

Att stänga det svarande programmet bör frisla din dator.

5. Tryck på Ctrl + Alt + Del

En annan kortkommando som du kan försöka fixa frusen dator är att trycka på Ctrl + Alt + Del-tangenterna på datorns tangentbord.

6. Starta om frusen dator

Om du inte kan fixa frusen dator med hjälp av kortkommandon ovan är det dags att tvinga om datorn.

1. Tryck och håll in strömbrytaren tills datorn stängs av.

2. Vänta i 60 sekunder och starta om datorn genom att trycka på strömbrytaren.

3. Om du uppmanas att starta datorn i säkert läge eller starta Windows normalt. Välj alternativet för att starta Windows normalt.

Som nämnts ovan kommer omstart av datorn att leda till dataförlust och du kan förlora allt ditt osparade arbete.

Om programmet som du arbetade har automatisk spara-funktion kan du kanske återställa ditt arbete fram till den senaste positionen för automatisk spara.