Tecken och symtom på en felaktig dator-GPU

Grafikbehandlingsenheten i en dator hanterar uppgifter relaterade till visning av grafik och kan ingå i ett dedikerat kort eller integreras med moderkortet. Liksom alla andra datorkomponenter utsätts GPU för belastning när den är under tung belastning eller överklockad. Indikationer för att en GPU når slutet av sin livslängd inkluderar vanligtvis visuella avvikelser, instabilitet och dålig prestanda tillsammans med ökat fläktbrus. Eftersom dessa problem också kan orsakas av andra faktorer är det viktigt att testa datorn med en annan GPU för att bekräfta att problemen inte orsakas av andra felaktiga maskin- eller drivrutinsproblem.

Ökat fläktljud

Moderna grafikkort kräver att fans kyler GPU: n och drivrutinsmjukvaran bestämmer ofta hastigheten automatiskt. Videokort genererar mer värme under tung belastning, så du kan vanligtvis höra fläkthastigheten öka när du kör 3D-intensiva applikationer eller HD-videor. Om fläkthastigheten ökar slumpmässigt eller förblir hög även om systemet inte gör något resurskrävande kan det vara en indikation på att GPU: n är överhettad. Se till att grafikkortet inte har något damm som kan orsaka värmeuppbyggnad och använd ett GPU-övervakningsverktyg för att kontrollera överhettning. Det här problemet är vanligare på dedikerade grafikkort eftersom integrerade GPU: er vanligtvis bara har en kylfläns för kylning.

Kraschar och låsning

GPU hanterar intensiva beräkningar relaterade till 3D-funktioner och högupplöst videogengivelse för att minska belastningen på CPU: n. En misslyckad eller felaktig GPU kraschar vanligtvis när du kör 3D-applikationer som spel eller när du försöker spela HD-videor. Symtom kan vara att datorn startar om eller låser upp och kräver en hård återställning när du försöker köra 3D-applikationer. Din dator kan också visa en blå skärm som anger att ett fel har inträffat och Windows måste startas om.

Minskad prestanda och instabilitet

I vissa fall äventyras GPU: s prestanda och stabilitet, och istället för att krascha eller frysa direkt upplever du intermittenta fel. Resultaten kan vara oförklarlig avmattning eller låga bildhastigheter i 3D-applikationer som inte förekom tidigare. Du kan också uppleva spel som kraschar med ett felmeddelande om att displaydrivrutinen har återställts. Uppdatera dina grafikkortdrivrutiner eller rulla tillbaka till en mer stabil tidigare version om du nyligen uppdaterade till de senaste drivrutinerna och kontrollera om problemen kvarstår.

Visuella anomalier

GPU hanterar renderingsuppgifterna för grafiskt intensiva program, så om den inte kan utföra tillräckligt längre kan visuella avvikelser som artefakter, flimrande bilder och en tom skärm börja visas. Om du märker fel färger i grafik eller linjer som visas över skärmen kan det vara en indikation på att GPU misslyckas. Kontrollera att grafikkortet sitter ordentligt och att alla kablar är anslutna för att säkerställa att dessa problem inte är ansvariga för de visuella avvikelserna.